ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017-18

Την περίοδο Σεπτέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018
το ΚΕΜΦΑ πραγματοποίησε:

ΜΑΘΗΜΑΤΑ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Για 26η συνεχόμενη χρονιά λειτούργησε ο καθιερωμένος ετήσιος κύκλος μαθημάτων-σεμιναρίων, που περιελάμβανε 21 λαϊκά μουσικά όργανα και είδη τραγουδιού (παραδοσιακά κρουστά, λαϊκό κλαρίνο, λαϊκό βιολί, κρητική λύρα, ταμπουρά-πολίτικο λαγούτο, λαγούτο στεριανό-νησιώτικο, λαγούτο Κρήτης-μπουλγαρί, ούτι, λαϊκή κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι-τζουρά-μπαγλαμά, σαντούρι, θιαμπόλι, τσαμπούνα, ατομικό και ομαδικό δημοτικό τραγούδι, ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι).

Τα μαθήματα παρακολούθησαν περίπου 160 άτομα. Δίδαξαν 16 καθηγητές και τον συντονισμό είχε η Ευαγγελία Χαλδαιάκη.
Οι μαθητές μας, εκτός από τα ατομικά ή ομαδικά μαθήματα, έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να συμπράττουν στα:

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΤΟΥ ΚΕΜΦΑ
1. Ορχήστρα «Φοίβος Ανωγειανάκης», με την επιμέλεια του Πέτρου Μουστάκα.
2. Χορωδία και Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, με την επιμέλεια της Ευαγγελίας Χαλδαιάκη.
3. Λαϊκή Ορχήστρα, με την επιμέλεια του Λευτέρη Μακρή
4. Μαντολινάτα, με την επιμέλεια του Τάσου Γουσέτη.
5. Ορχήστρα Μουσικής της Λέσβου, με την επιμέλεια του Παναγιώτη Βέργου.

Οι μαθητές και οι ορχήστρες των Μουσικών Συνόλων του ΚΕΜΦΑ παρουσίασαν, όπως κάθε χρονιά, το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους στις καθιερωμένες συναυλίες «Μουσικές της Μνήμης και του Φωτός» που φέτος επανήλθαν στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη (25/6 και 2/7). Επίσης, η Ορχήστρα Φ. Α. και η Χορωδία συμμετείχαν σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις τόσο στον χώρο του ΚΕΜΦΑ όσο και σε συνεργασία με άλλους φορείς (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Δάφνης-Υμηττού, Δήμος Μαρκοπούλου κ.ά. – βλ. παρακάτω)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις για την ελληνική παραδοσιακή μουσική σε 8 πόλεις:
Αγρίνιο (20-21/10) – Κεφαλονιά (24-25/11)
Ζάκυνθο (8-9/12) – Ιωάννινα (12-13/1)
Κέρκυρα (19-20/1) – Άρτα (2-3/3)
Χαλκίδα (27-28/4) – Σαλαμίνα (4-5/5).

Οι δράσεις υλοποιούνται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς.
Περιλάμβαναν σεμινάρια-εκπαιδευτικά προγράμματα,, διαλέξεις, κατασκευές εικαστικών έργων από μαθητές, επισκέψεις στα ΚΑΠΗ, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις για τους παλαίμαχους τοπικούς οργανοπαίκτες και λαογράφους.
Δίδαξαν η μουσικοπαιδαγωγός Νάνση Τουμπακάρη και ο καθ. Λάμπρος Λιάβας, ενώ τον συντονισμό είχε ο Γρηγόρης Φιλίδης. Η συμμετοχή και των τριών συνεργατών ήταν εθελοντική-αφιλοκερδής, για την ενίσχυση των σκοπών του ΚΕΜΦΑ.
Τις φετινές δράσεις του ΚΕΜΦΑ στην Περιφέρεια παρακολούθησαν συνολικά 575 μαθητές των Μουσικών Σχολείων, 75 φοιτητές ΤΕΙ και Παν/μίου, καθώς και 520 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ συμμετείχαν 605 άτομα, ενώ τα σεμινάρια-διαλέξεις παρακολούθησαν 742 άτομα. Στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος 34 μαθητές Μουσικών Σχολείων και 239 μέλη από ΚΑΠΗ και τοπικούς συλλόγους, ενώ σ’ αυτές τιμήθηκαν 52 παλαίμαχοι λαϊκοί οργανοπαίκτες και τοπικοί λαογράφοι-ερευνητές.
Το πρωτογενές αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκε στη διάρκεια του προγράμματος περιλαμβάνει 1071 φωτογραφίες, 29 αρχεία ήχου διάρκειας 9.30 ωρών και 145 αρχεία βίντεο διάρκειας 14 ωρών.
Τα εικαστικά έργα των μαθητών, μαζί με αυτά από τις προηγούμενες δράσεις του Προγράμματος στις άλλες περιοχές της Ελλάδας, θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη χρονιά.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΗΜΕΡΙΔΑ
1. «Για μιαν έρευνα της ελληνικής δημοτικής μουσικής» (Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018). Εβδομαδιαίο ετήσιο σεμινάριο με τον Χάρη Σαρρή.
Οι πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες των μελών της Ερευνητικής Ομάδας παρουσιάστηκαν σε Ημερίδα που οργανώθηκε την 1/7 και θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΚΕΜΦΑ.
2. «Εισαγωγή στους παραδοσιακούς δρόμους-μακάμ». (Ιανουάριος – Μάρτιος 2018). Εβδομαδιαίο τριμηνιαίο σεμινάριο με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο.
Στο σεμινάριο δόθηκε η δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ
1. Μόρτες, κουτσαβάκηδες, μάγκες – Γιώργος Μακρής (22/1)
2. Τα αρσίζικα αποκριάτικα τραγούδια – Θοδωρής Κοντάρας (1/2)
3. Χελιδονίσματα και τραγούδια της Άνοιξης – Λάμπρος Λιάβας (1/3)
4. Στα Ελληνόφωνα Χωριά της Κάτω Ιταλίας – Φωτεινή Καϊμάκη, Λ. Λιάβας (29/3)
5. Εισαγωγή στην Οθωμανική Μουσική: Πηγές, θεσμοί, πρακτικές – Παν. Πούλος (26/4)
6. Εισαγωγή στην Οθωμανική Μουσική: Μορφές και μουσικοί – Παν. Πούλος (3/5)

Σειρά «Προσωπογραφίες» (επιμέλεια: Λ. Λιάβας)
7. Χρήστος Ζώτος (20/11)
8. Χάικ Γιαζιτζιάν (15/12)
9. Δόμνα Σαμίου (8/1)
10. Νίκος Ξυλούρης (15/2)

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ
1. Μουσικές από τη Μικρά Ασία – Ορχήστρα Φ.Α. (25/10, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Δήμου Δάφνης-Υμηττού)
2. Μουσικό σεργιάνι – Κομπανία Δ. Κώτσικα (6/11)
3. Αιγαίο, μια θάλασσα γεμάτη μουσικές – Κομπανία Π. Βέργου (27/11)
4. Ακούσματα της Ανατολής – Γ. Ψάλτης (18/12)
5. Μάρθα Μαυροειδή & Κουαρτέτο Γιασεμί (16/1)
6. Μόρτες, κουτσαβάκηδες, μάγκες – Σπύρος Γκούμας & Παραπεταμένοι (22/1)
7. Μικρασιάτικα αποκριάτικα τραγούδια – Γυναίκες Ν. Ερυθραίας (1/2)
8. Συγκρότημα Dorόs (26/2)
9. Tραγούδια της Άνοιξης – Σύνολα ΚΕΜΦΑ (1/3)
10. Μουσικές από τα χωριά της Δράμας – Καρσί (5/3)
11. Βυζαντινοί Ύμνοι Μ. Εβδομάδος – Αχ. Χαλδαιάκης & Μαϊστορες (30/3)
12. «Τhe J. Vern Project». Μουσικές του Κόσμου – Στ. Αγιόπουλος (22/3)
13. «3 ελιές τζιαι μια ντομάτα». Σατιρικά κυπριακά τραγούδια – Γ. Παπαδόπουλος (19/4)
14. Οθωμανική Μουσική (3/5)
15. Μουσικές από τη Μικρά Ασία – Ορχήστρα “Φ.οίβος Ανωγειανάκης” (15/6, στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
16. «Μουσικές της Μνήμης και του Φωτός» – Μαθητές και Σύνολα ΚΕΜΦΑ (25/6 και 2/7, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβοα Ανωγειανάκη)
17. Μουσικές της Πόλης και της Μικράς Ασίας – Ορχήστρα “Φοίβος Ανωγειανάκης” (4/7, στο Θέατρο Μαρκοπούλου)

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
1. «Τα αύριο της Πολυφωνίας» – Αλ. Λαμπρίδης (13/11)
2. «Γκάιντες λαλούν» – Δ. Κιτσικούδης, Χ. Σαρρής (11/12)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ
1. Μάρθα Μαυροειδή – Παρουσίαση του δίσκου «Η κλωστή και το βελόνι» (16/1)
2. Συγκρότημα Encardia – Παρουσίαση του δίσκου «Emigranti» (12/3)
3. Φωτεινή Καϊμάκη – Παρουσίαση του βιβλίου «Με τη φτερούγα του ταξιδιού» (29/3)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Παραδοσιακοί χοροί της Κάτω Ιταλίας, με το Συγκρότημα encardia (17/3 και 27/4)

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ
1. Καλωσόρισμα για τη νέα χρονιά (28/9)
2. Εορταγορά (2-3/12)
3. Χριστουγεννιάτικη συναυλία (22/12)
4. Αποκριάτικο γλέντι την Τσικνοπέμπτη (8/2)
5. Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τους μαθητές (1/7)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το ΚΕΜΦΑ συμμετείχε –όπως κάθε χρόνο- ως συνδιοργανωτής στην καθιερωμένη 15η «Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου», που έγινε στην Πάρο στις 2-4 Οκτωβρίου 2017.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το ΚΕΜΦΑ συμμετέχει στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Κέντρου Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΚΕΑΕ) «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο», υλοποιώντας ειδική μουσικολογική έρευνα με θέμα τη μουσική την περίοδο της Επανάστασης. Τη διεξαγωγή της έρευνας για τον εντοπισμό του σχετικού υλικού και την ένταξή του στην ψηφιακή βάση δεδομένων έχει αναλάβει ο εθνομουσικολόγος Χάρης Σαρρής, δρ του Παν/μίου Αθηνών και την επιστημονική εποπτεία έχει ο καθ. Λάμπρος Λιάβας.

ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ
Το ΚΕΜΦΑ συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού για εγγραφή του Ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της Ουνέσκο, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2017 (βλ: https://ich.unesco.org/en/RL/r ebetiko-01291).
Το ΚΕΜΦΑ συνεργάστηκε με τη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Υπηρεσία του ΥΠΠΟ που είναι αρμόδια για την εφαρμογή της Σύμβασης της Ουνέσκο στην Ελλάδα, τους υπευθύνους της Διεύθυνσης και του αντιστοίχου Τμήματος, Σταυρούλα Φωτοπούλου και Γιάννη Δρίνη, καθώς και την αρχαιολόγο Μάρα Καλοζούμη στη σύνταξη του σχετικού φακέλου (βλ. το βίντεο στο YouTube: https://www.youtube.c om/watch?v=YHewYT_hfXg).

Για τη νέα περίοδο 2018-19, το ΚΕΜΦΑ προγραμματίζει:

1) Συνέχιση του κύκλου μαθημάτων-σεμιναρίων σε 20 λαϊκά μουσικά όργανα και είδη τραγουδιού (παραδοσιακά κρουστά, λαϊκό κλαρίνο, λαϊκό βιολί, κρητική λύρα, πολίτικη λύρα, ταμπουρά-πολίτικο λαγούτο, λαγούτο στεριανό-νησιώτικο, λαγούτο Κρήτης-μπουλγαρί, ούτι, λαϊκή κιθάρα, μαντολίνο, μπουζούκι-τζουρά-μπαγλαμά, σαντούρι, κανονάκι, θιαμπόλι, τσαμπούνα, ακορντεόν, ατομικό και ομαδικό δημοτικό τραγούδι, ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι).

2) Συνέχιση των ειδικών σεμιναρίων για τη θεωρία και την έρευνα της παραδοσιακής μουσικής.

3) Συνέχιση των τακτικών κύκλων με ομιλίες-διαλέξεις στον χώρο του ΚΕΜΦΑ καθώς και σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Παράλληλα, προγραμματίζονται μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και δίσκων, μουσικές παραστάσεις θεάτρου σκιών, προβολές ταινιών και πολλές ακόμη επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές δράσεις, για τις οποίες θα ενημερώνουμε τα μέλη μας εγκαίρως με ηλεκτρονικά μηνύματα.

3) Συνέχιση του κύκλου των εκπαιδευτικών δράσεων στην Περιφέρεια, σε οκτώ πόλεις στην Κρήτη (Χανιά – Ρέθυμνο – Ηράκλειο – Αγ. Νικόλαος/Σητεία) και στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κως, Ρόδος και Λέρος). Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν και φέτος με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

4) Συμμετοχή στην καθιερωμένη «Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου» και στη «Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου», που θα γίνει φέτος στη Σύρο στις 23-26 Σεπτεμβρίου 2018.

5) Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών (ΚΕΑΕ), με ειδική μουσικολογική έρευνα και δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων με θέμα τη μουσική την περίοδο της Επανάστασης του 1821.

Κάθε ιδέα και συμμετοχή των «Φίλων» σε αυτή την προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη, ενώ ο χώρος του Κέντρου θα βρίσκεται πάντοτε -μετά από σχετική συνεννόηση- στη διάθεση των μελών μας για κάθε είδους επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές συναντήσεις και δράσεις!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

ΟΥΡΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥΡΗ                    ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ
Πρόεδρος ΚΕΜΦΑ                           Γεν Γραμματέας