Εισαγωγή στους παραδοσιακούς δρόμους – μακάμ
με τον Γεράσιμο Σ. Παπαδόπουλο

Α ΄& Β΄ κύκλος: δύο τρίμηνα σεμινάρια 12 δίωρων μαθημάτων

Στους δύο αυτούς σεμιναριακούς κύκλους, ο καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει 12 δίωρα μαθήματα, θα γίνει μια περιδιάβαση στο θεωρητικό σύστημα των μακάμ, με χρήση παραδειγμάτων τόσο από ομοειδή τραγούδια της ελληνικής δημοτικής παράδοσης και του ρεμπέτικου, όσο και από κομμάτια της λόγιας οθωμανικής και της βυζαντινής μουσικής.

Για την παρακολούθηση των μαθημάτων συνίσταται στοιχειώδης γνώση των κανόνων του πενταγράμμου και μία – έστω σε αρχάριο επίπεδο – επαφή με κάποιο μουσικό όργανο ή με τη φωνή. Η πρακτική εξάσκηση θα γίνεται κατά κύριο λόγο με χρήση της φωνής, αν και η χρήση ασυγκέραστου οργάνου (π.χ. νέυ, ούτι, κανονάκι, βιολί, λάφτα κλπ.) μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά. Η παρακολούθηση του β΄ κύκλου προϋποθέτει παρακολούθηση του α΄ κύκλου ή προϋπάρχουσα γνώση του αντικειμένου του.

Στον πρώτο σεμιναριακό κύκλο θα εξεταστούν και αναλυθούν:

  • Το σύστημα της τροπικότητας ως βασικό χαρακτηριστικό όλων των μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολής
  • Το σημειογραφικό σύστημα της τουρκικής μουσικής και η προσαρμογή του για την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών
  • Δέκα βασικά μακάμ (Ουσάκ, Χουσεϊνί, Ραστ, Νικρίζ, Νιχαβέντ, Κιουρντί, Χιτζάζ, Σεγκιάχ, Σαμπά, Καρτσιγιάρ) με χρήση παραδειγμάτων στα οποία θα γίνεται μορφολογική ανάλυση

Διάρκεια: 29 Οκτωβρίου 2018 – 28 Ιανουαρίου 2019 [Εξαιρούνται οι ημερομηνίες 24 & 31 Δεκεμβρίου λόγω εορταστικής περιόδου] Ημέρα & ώρα: Δευτέρα 19.00-21.00
Κόστος: 50 ευρώ/ μήνα. Ειδική τιμή για τα μέλη και τους μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 40 ευρώ/ μήνα

Στον δεύτερο σεμιναριακό κύκλο θα γίνει μελέτη 12 επιπλέον μακαμιών (Μαχούρ, Σουζινάκ, Τσαργκιάχ/Νανά, Νεβά/Άγια, Ατζέμ, Μουχαγιέρ, Πειραιώτικος, Χουζάμ, Ιράκ, Εβίτς, Μπεστενιγκιάρ, Φεραχνάκ) με περαιτέρω εμβάθυνση στις τεχνικές αυτοσχεδιασμού, είτε αφορούν σε κάποιο μουσικό όργανο (ταξίμι) είτε στη φωνή (αμανές/γκαζέλ).

Διάρκεια:  1 Φεβρουαρίου – 19 Απριλίου 2019
Ημέρα & ώρα:  Παρασκευή 18.00-20.00
Κόστος: 50 ευρώ/ μήνα. Ειδική τιμή για τα μέλη και τους μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 40 ευρώ/ μήνα.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

  • Βούλγαρης, Ευγένιος & Βανταράκης, Βασίλης. 2006. Το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Σμυρναίικα και πειραιώτικα ρεμπέτικα 1922-1940. Αθήνα: Fagotto.
  • Feldman, Walter. 1996. Music of the Ottoman Court. Makam, Composition and the Early Ottoman Instrumental Repertoire. Βερολίνο: VWB.
  • Μαυροειδής, Μάριος. 1999. Οι Μουσικοί Τρόποι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα: Fagotto.
  • Μουράτ, Αϋντεμίρ. 2012. Το τουρκικό μακάμ (μτφρ. Σ. Κομποτιάτη). Αθήνα: Fagotto.
  • Τσιαμούλης, Χρίστος & Ερευνίδης, Παύλος. 1998. Ρωμηοί Συνθέτες της Πόλης. Αθήνα: Δόμος.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε φιλολογία,  έκανε μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Βυζαντινή Μουσικολογία υπό την επίβλεψη του Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Ξεκίνησε να ψέλνει από μικρό παιδί μαζί με τον πατέρα του, ενώ το 2011 πήρε δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με δάσκαλο τον Γρηγόρη Αναστασίου. Μελέτησε τουρκικό ούτι και θεωρία των μακάμ με τους Χρίστο Τσιαμούλη, Αλέξανδρο Παπαδημητράκη, Yurdal Tokcan, Muhittin Kemal Temel, Κυριάκο Ταπάκη και Χάρη Λαμπράκη, καθώς και οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdoğdular. Τραγουδά παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια σε διάφορα σχήματα στην Αθήνα, παίζοντας τζουρά και ούτι. Ψέλνει σε διάφορους ναούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, και είναι βασικό μέλος της χορωδίας «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης».

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/