Ορχήστρα “Φοίβος Ανωγειανάκης” με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Ημέρα και ώρα: Τρίτη 19.00-21.00

Η Ορχήστρα ΚΕΜΦΑ, γνωστή και ως Ορχήστρα Φοίβος Ανωγειανάκης αποτελείται από νέους μουσικούς που παρακολουθούν/-ούσαν τα σεμινάρια μουσικών οργάνων και τραγουδιού, τα οποία διοργανώνει από το 1993 το Σωματείο Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
Η διδασκαλία γίνεται από καταξιωμένους καλλιτέχνες οι οποίοι, μαζί με τους μαθητές της σχολής, συμβάλλουν δυναμικά στην προβολή και διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.

Διάρκεια Σεμιναρίου: Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023
Ημέρα και ώρα: Τρίτη 19.00-21.00
Κόστος: 30€/μήνα (+10€ εγγραφή)
Ειδική τιμή για μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 15€/μήνα

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες:
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, Αθήνα (κοντά στο μετρό Πανεπιστήμιο), 3ος όροφος
τηλ.: 2103231164, 15:00-21:00

Μουσική επιμέλεια:
Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε φιλολογία, έκανε μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Βυζαντινή Μουσικολογία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Ξεκίνησε να ψέλνει από μικρό παιδί, ενώ το 2011 πήρε δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με δάσκαλο τον δρα Γρηγόρη Αναστασίου. Στο επίκεντρο του ακαδημαϊκού του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σχέση γλώσσας και μουσικής, με ειδικότερο ερευνητικό του στόχο την πολυεπίπεδη γλωσσολογική ανάλυση και θεωρητικοποίηση της ψαλτικής τέχνης συγχρονικά και διαχρονικά. Μελέτησε τουρκικό ούτι και θεωρία των μακάμ με τους Ανδρέα Χριστοδούλου, Χρίστο Τσιαμούλη, Αλέξανδρο Παπαδημητράκη, Yurdal Tokcan, Muhittin Kemal Temel, Κυριάκο Ταπάκη και Χάρη Λαμπράκη, καθώς και οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdoğdular. Τραγουδά παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια με διάφορα σχήματα στην Αθήνα παίζοντας ούτι, ψέλνει σε διάφορους ναούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ είναι βασικό μέλος της βυζαντινής χορωδίας «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης». Διδάσκει θεωρία των μακάμ στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», ρεπερτόριο βυζαντινής μουσικής στο Labyrinth online, αγγλική ορολογία βυζαντινομουσικολογικών όρων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Ορθογραφία Νέας Μεθόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και παραμύθι, έργα λόγιας τροπικής μουσικής, καθώς και λαϊκά, παιδικά και ανατολίτικα τραγούδια.

Eυχαριστούμε τον δημιουργό του βίντεο και φίλο του ΚΕΜΦΑ Δημήτρη Πετράκη