Κρουστά (τουμπελέκι, μπεντίρ)

Το μάθημα είναι ομαδικό, έχει διάρκεια 60′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγητής: Στέφανος Αγιόπουλος

Ο Στέφανος Αγιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι πτυχιούχος στη Διατροφολογία. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική σε μικρή ηλικία, σπουδάζοντας θεωρητικά και κλασσική κιθάρα στην Ιωνική Σχολή Μουσικής Νέας Σμύρνης. Αργότερα το ενδιαφέρον του στρέφεται στα κρουστά και τη μουσική της ανατολικής Μεσογείου. Την ενασχόλησή του με τα κρουστά συνεχίζει στο Παναρμόνιο Ωδείο με δάσκαλο τον Βαγγέλη Καρίπη, ενώ λίγο αργότερα σπουδάζει ρυθμικό σολφέζ στο ωδείο Φ. Νάκας με τον Πέτρο Κούρτη. Στη συνέχεια παρακολουθεί σεμινάρια κρουστών δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Ahmet Misirli και ο Zohar Fresco. Το 1998 ξεκινά να διδάσκει κρουστά στο Κέντρο Μουσικής Αγωγής στην Καλλιθέα (καλλιτεχνική διεύθυνση Ross Daly) και εν συνεχεία σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές (Μουσική Σχολή Ηχοτρόπιο, Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης, κ.ά.).

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικούς (Χρήστος Τσιαμούλης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Lamia Bendioui, Μάκης Αμπλιανίτης, Γιώργος Μαγκλάρας, Μανώλης Καρπάθιος, Μαίρη Έσπερ, Βαγγέλης Δημούδης, κ.ά.), συμμετέχοντας κατά καιρούς σε συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, ηχογραφήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια κρουστών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Εθνικό Ωδείο Σπάρτης, KayaFest – Fetiye Τουρκίας, κ.ά.). Το 2000 συγκροτεί μαζί με τον Στέλιο Βαρβέρη το μουσικό σχήμα Μισμαγιές και το 2006 το σχήμα Caravan, έχοντας ως αντικείμενο τη βαθύτερη μελέτη και εκτέλεση της λόγιας, παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης ανατολικής μουσικής.

Σήμερα διδάσκει κρουστά στο ΚΕΜΦΑ (ως συνέχεια των μαθημάτων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, όπου δίδασκε από το 2011) και αναλαμβάνει σε ετήσια βάση τη μουσική επιμέλεια εκδηλώσεων, όπως την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου «Οι Κουδουναραίοι» στο Ξηροκάμπι Λακωνίας και εορταστικές συναυλίες στο Ιστορικό Υφαντουργείο Σ.Ε.Ν. με τη συμμετοχή μαθητών του. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει το μουσικό σύνολο κρουστών Groovy CARAVAN, με στελέχη απόφοιτους μαθητές του ΚΕΜΦΑ.
Επιπλέον, είναι ιδρυτικό μέλος του J. Vern Project και του νεοσύστατου σχήματος Bakır duo.