Τσαμπούνα

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγητής: Νίκος Τσαντάνης

Ο Νίκος Τσαντάνης γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και κατάγεται από την Πάρο. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική παίζοντας παραδοσιακά κρουστά. Άρχισε να παίζει τσαμπούνα το 1997, όταν το όργανο ήταν σχεδόν εξαφανισμένο και εντελώς άγνωστο στην νεότερη γενιά. Μαθήτευσε δίπλα σε καταξιωμένους τσαμπουνιέρηδες της Πάρου, αλλά και άλλων νησιών. Μέσα από τη μελέτη του έχει καταρτίσει ένα αξιόλογο αρχείο για τη μουσική και τις τεχνικές της τσαμπούνας σε πολλά νησιά. Το 2004 εισήχθη στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, απ’ όπου και αποφοίτησε με ειδικότητα το παραδοσιακό κλαρίνο. Η πτυχιακή του εργασία με θέμα την τσαμπούνα και τη μουσική της στην Πάρο και στη Σύρο, είναι μια από τις πρώτες επιστημονικές εργασίες αφιερωμένες σε αυτό το πανάρχαιο όργανο.

Έχει παίξει σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού και έχει συμμετοχές σε δισκογραφία παραδοσιακής μουσικής. Επίσης έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές (Αλάτι της γης, Κυριακάτικο τραπέζι). Αποτέλεσε μέλος της μουσικής ομάδας Κέρος του Νίκου Οικονομίδη, αλλά και ιδρυτικό μέλος της ομάδας delaParo, με άλλους νέους παριανούς μουσικούς. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς όπως τον Νίκο και τον Κώστα Φιλιππίδη, τον Γιώργο Γευγελή, τον Βαγγέλη Δημούδη, τον Γιάννη Κλαδάκη και πολλούς άλλους. Συμμετείχε σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα με θέμα νέους μουσικούς και παλιά όργανα, με συμμετοχές από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Εσθονία και Νορβηγία, απ’ όπου εκδόθηκαν δύο cd.

Διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μουσικά σχολεία Ρόδου, Λαμίας και Ιλίου) και σε διάφορους άλλους φορείς και συμμετέχει σε σεμινάρια και παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πάρος, Σέριφος, Ικαρία, Εσθονία κ.α.)

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 45′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτως ηλικίας.