Κανονάκι

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Διδάσκει η Αντιγόνη Παπαηλία & η Ιφιγένεια Ιωάννου
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγήτρια: Αντιγόνη Παπαηλία

Αντιγόνη Παπαηλία

Αντιγόνη Παπαηλία

Η Αντιγόνη Παπαηλία, γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Μέγαρα Αττικής πτυχιούχος Τεχνολογίας Γεωπονίας και κάτοχος διπλώματος Μουσικοδιδασκάλου,  άρχισε τα πρώτα της μουσικά βήματα με την εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής δίπλα στον Ζήσιμο Πατέλη, πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων. Ξεκίνησε σπουδές στο κανονάκι δίπλα στον Μανώλη Καρπάθιο, αρχικά στον Μουσικό Όμιλο Μεγάρων και εν συνεχεία στο Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) με διακριτικό τίτλο «Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά».

Έχει λάβει μέρος ως διδασκόμενη σε σεμινάρια για κανονάκι στη Κωνσταντινούπολη δίπλα στον Χαλίλ Καραντουμάν (Halil Karaduman) και σε σεμινάρια δίπλα στον δάσκαλό της Μανώλη Καρπάθιο, καθώς επίσης και ως καθηγήτρια κανονιού σε Σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 2012. Συμμετείχε επίσης σε συναυλία που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Μουσικό Οργανισμό «ΤΕΤΤΙΞ» τον Δεκέμβριο του 2012 καθώς επίσης σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με την ορχήστρα «ΡΩΜΑΝΑ» στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί, με καταξιωμένους καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί στο μουσικό στερέωμα (Μ. Κουτσαγγελίδη, Γ. Νταραβάνογλου, Ν. Καραγιάννη, Θ. Γεωργόπουλο, κ.α), με μουσικά παραδοσιακά συγκροτήματα και έχει λάβει μέρος σε εκπομπή του Χρήστου Μυλώνα που αφορά το παραδοσιακό τραγούδι «Από τόπο σε τόπο» και σε ραδιοφωνική εκπομπή στον ΚΡΗΤΗ FM 87,5 σε δίωρο μουσικό αφιέρωμα στο Κανονάκι. Επίσης έχει συμμετάσχει σε σειρά Θεατρικών μελοποιημένων παραστάσεων της ομάδας «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»  στην Αρχαία Ελληνική  τραγωδία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ».

Είναι καθηγήτρια στο Κανονάκι, και είναι μέλος της Ορχήστρας Ελληνικής Κλασικής Μουσικής «ΡΩΜΑΝΑ» (Romana.gr).  Είναι ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων, συμμετέχοντας αρχικά στην χορωδία και έπειτα ως μέλος της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου.

Καθηγήτρια: Ιφιγένεια Ιωάννου

Η Ιφιγένεια Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στην κλασσική κιθάρα, ενώ παράλληλα παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα δυτικής μουσικής. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης και συνέχισε τις μουσικές σπουδές της, αποκτώντας Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας και Πτυχίο Κιθάρας. Το 2005 πήρε το Δίπλωμα Κιθάρας με Α’ βραβείο, Πτυχίο Αντίστιξης και στη συνέχεια Πτυχίο Φούγκας (Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες»). Το 2008 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με βασικό όργανο το Κανονάκι, ενώ πραγματοποίησε εξάμηνη πρακτική άσκηση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα πλαίσια των σπουδών της εκπόνησε διπλωματική εργασία με θέμα: «Ρίτα Αμπατζή, υφολογική ανάλυση του ρεπερτορίου της», με Επιβλ. Καθηγητή τον Γ. Κοκκώνη.
Το 2018 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης με γενικό τίτλο «Ερμηνεία Ενόργανης & Φωνητικής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εμβαθύνοντας τις γνώσεις της στο Κανονάκι με δάσκαλο τον Π. Δημητρακόπουλο.
Από το 2013 έως σήμερα συμμετέχει σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα με τους Μπ. Τσέρτο, Κ. Γκουβέντα, Ν. Τατασόπουλο, Δ. Μηταράκη και Β. Σκούτα και έλαβε μέρος σε σειρά εμφανίσεων με τον Δ. Μυστακίδη με το σχήμα «Εσπεράντο» και «Ρεμπέτικα με Κιθάρες». Ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην «Πριγκηπέσσα», μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης -έως τον Μάιο του 2016- ως μέλος (φωνή & κανονάκι) του βασικού σχήματος (Δ. Σφίγγος, Χ. Μαστέλος, Τ. Χαλκιάς), ενώ από το 2018 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Λάππα πραγματοποιώντας σειρά εμφανίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό με το σχήμα «Τα Πειραγμένα».
Είναι μέλος της Euromediterranean Orchestra, η οποία συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Anna Lindh και διδάσκει κανονάκι σε Μουσικά Σχολεία της Αθήνας.