Κανονάκι

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Διδάσκει η Αντιγόνη Παπαηλία & ο Μανώλης Χριστοδούλου
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγήτρια: Αντιγόνη Παπαηλία

Αντιγόνη Παπαηλία

Αντιγόνη Παπαηλία

Η Αντιγόνη Παπαηλία, γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Μέγαρα Αττικής πτυχιούχος Τεχνολογίας Γεωπονίας και κάτοχος διπλώματος Μουσικοδιδασκάλου,  άρχισε τα πρώτα της μουσικά βήματα με την εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής δίπλα στον Ζήσιμο Πατέλη, πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων. Ξεκίνησε σπουδές στο κανονάκι δίπλα στον Μανώλη Καρπάθιο, αρχικά στον Μουσικό Όμιλο Μεγάρων και εν συνεχεία στο Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) με διακριτικό τίτλο «Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά».

Έχει λάβει μέρος ως διδασκόμενη σε σεμινάρια για κανονάκι στη Κωνσταντινούπολη δίπλα στον Χαλίλ Καραντουμάν (Halil Karaduman) και σε σεμινάρια δίπλα στον δάσκαλό της Μανώλη Καρπάθιο, καθώς επίσης και ως καθηγήτρια κανονιού σε Σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 2012. Συμμετείχε επίσης σε συναυλία που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Μουσικό Οργανισμό «ΤΕΤΤΙΞ» τον Δεκέμβριο του 2012 καθώς επίσης σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με την ορχήστρα «ΡΩΜΑΝΑ» στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί, με καταξιωμένους καλλιτέχνες που έχουν διακριθεί στο μουσικό στερέωμα (Μ. Κουτσαγγελίδη, Γ. Νταραβάνογλου, Ν. Καραγιάννη, Θ. Γεωργόπουλο, κ.α), με μουσικά παραδοσιακά συγκροτήματα και έχει λάβει μέρος σε εκπομπή του Χρήστου Μυλώνα που αφορά το παραδοσιακό τραγούδι «Από τόπο σε τόπο» και σε ραδιοφωνική εκπομπή στον ΚΡΗΤΗ FM 87,5 σε δίωρο μουσικό αφιέρωμα στο Κανονάκι. Επίσης έχει συμμετάσχει σε σειρά Θεατρικών μελοποιημένων παραστάσεων της ομάδας «ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ»  στην Αρχαία Ελληνική  τραγωδία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ».

Είναι καθηγήτρια στο Κανονάκι, και είναι μέλος της Ορχήστρας Ελληνικής Κλασικής Μουσικής «ΡΩΜΑΝΑ» (Romana.gr).  Είναι ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων, συμμετέχοντας αρχικά στην χορωδία και έπειτα ως μέλος της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου.

Καθηγητής: Μανώλης Χριστοδούλου

Ο Μανώλης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990.

Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το πιάνο, μελετώντας την δυτική κλασσική μουσική, αλλά και την ελληνική έντεχνη, λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική μελετώντας συνθέτες όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Μ. Λοΐζος, ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης κ.α. Παράλληλα μελέτησε την δυτική αρμονία, Ντικτέ αλλά και σολφέζ.

Τελειώνοντας το σχολείο, το 2009 ξεκίνησε τη φοίτησή του στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής στην Άρτα. Με αφορμή την εισαγωγή του στο τμήμα ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με το κανονάκι και η αναζήτησή του στις μουσικές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Πήρε μαθήματα από έλληνες καταξιωμένους δεξιοτέχνες ξεκινώντας με τον Μ. Καρπάθιο αλλά και στη σχολή με τον Απ. Τσαρδάκα.

Παράλληλα φοίτησε και στο ιστορικό κονσερβατόριο της Κωνσταντινούπολης “ITU”, παίρνοντας και εκεί μαθήματα γύρω απ την ανατολίτικη μουσική θεωρία αλλά και το κανονάκι από τούρκους καταξιωμένους μουσικούς και οργανοπαίχτες, όπως ο Tamer Pinarbasi. Ενώ ασχολήθηκε, κάνοντας μαθήματα, και με τη βυζαντινή μουσική.

Ήδη απ’ το 2010 ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική κυρίως ως οργανοπαίχτης αλλά και μετέπειτα ως δάσκαλος στο κανονάκι. Είναι απ’ τους ιδρυτές του σχήματος «Δυσanatolia» που το 2021 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο “After a long time”, είναι μέλος επίσης του μουσικού συγκροτήματος «Ferket el Anwar», καθώς και της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2021 συμμετέχει ως μουσικός επι σκηνής στην παράσταση “το αγόρι στο θεωρείο” του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Μαραθάκη. Στο χώρο του θεάτρου επίσης θα συνθέσει τη μουσική για την θεατρική παράσταση «Σκηνή 22» που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος του Βόλου.

Απ’ το 2020 έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί τις πρώτες προσωπικές του συνθέσεις. Έχει παίξει και έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, συμμετέχοντας σε πολλά και μεγάλα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την Γερμανία, την Ισπανία καθώς και στη τούρκικη και ελληνική κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία.