Παραδοσιακό τραγούδι (ατομικό)

Το μάθημα είναι ατομικό, γίνεται μια φορά την εβδομάδα, και διαρκεί 40′.
Απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Διδάσκουν η Θεοδώρα Αθανασίου, η Διονυσία Παππούλη & ο Αχιλλέας Χαχάμης
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγήτρια: Θεοδώρα Αθανασίου

Η Θεοδώρα Αθανασίου έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην ηλικία των 6 ετών άρχισε να ασχολείται ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και αργότερα με τη λαϊκή κιθάρα και τον μπαγλαμά, συμμετέχοντας σε σχολικές ορχήστρες. Στα 19 της χρόνια άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά κυρίως ως κιθαρίστρια, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη των μουσικών τρόπων (μακάμ) της Ανατολής στο πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ. Έχει ολοκληρώσει τον πενταετή κύκλο σπουδών στο Τμήμα Ελληνικής Μουσικής και )ργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (2003-8), με δασκάλους τους Χρίστο Τσιαμούλη και Ευγένιο Βούλγαρη. Από το 2004 ως σήμερα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την τεχνική και το ρεπερτόριο του πολίτικου λαούτου με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο (2005), καθώς και για άλλες μουσικές παραδόσεις της Ανατολής: αφγανικό ραμπάμπ, με τον Κhaled Arman (2004) και πέρσικο ραντίφ, με τον Darius Talai (2006), στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάριο για την τεχνική και το ρεπερτόριο του τοξωτού ταμπουρά (yaili tanbur), με τον Ευγένιο Βούλγαρη (Μουσικό Χωριό, Αγ. Λαυρέντης, Πήλιο-2007). Έχει κάνει μαθήματα λόγου και σωματικής εκπαίδευσης της φωνής με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου (Θέατρο Τομή, 2006) κι έχει παίξει σε θεατρικές παραστάσεις ως μουσικός και performer. Σπουδάζει κλασσική κιθάρα με τον Γ. Κούτρα. Είναι κάτοχος του ειδικού πτυχίου Αρμονίας (Τονικό Ωδείο, 2017) ενώ φοιτά στη Β’ τάξη της Αντίστιξης στα ανώτερα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής με δάσκαλο τον Κώστα Δημουλέα. Είναι διπλωματούχος της Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής με καθηγητή τον Αθανάσιο Παϊβανά (Ελληνικό Ωδείο, 2013). Εδώ και δώδεκα χρόνια παραδίδει συστηματικά μαθήματα και σεμινάρια τεχνικής, ρεπερτορίου και θεωρητικών για τη λαϊκή κιθάρα, το πολίτικο λαούτο και τα τρίχορδα, καθώς και τα θεωρητικά της Ανατολικής Μουσικής, με επίκεντρο κυρίως το ρεπερτόριο της Ανατολικής Μεσογείου. Από το 2009 έως σήμερα, έχει συστήσει, σε συνεργασία με αξιόλογους νέους καλλιτέχνες, πολυάριθμα μουσικά σχήματα με ενεργή παρουσία κι ευρεία αποδοχή εντός κι εκτός Ελλάδας.

Καθηγήτρια: Διονυσία Παππούλη

Η Διονυσία Παππούλη

Καθηγητής: Αχιλλέας Χαχάμης

Ο Αχιλλέας Χαχάμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Τα πρώτα του ακούσματα στο παραδοσιακό τραγούδι τα πήρε από τη γιαγιά του στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων η οποία τραγουδούσε ερασιτεχνικά. Είναι απόφοιτος του τμήματος οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα με τα οικονομικά, σπούδασε βυζαντινή μουσική στην Κατσάρειο σχολή Ιωαννίνων όπου και έλαβε το δίπλωμα. Τα επόμενα χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα και παρακολουθεί μαθήματα λαούτου δίπλα στον Χρήστο Ζώτο και αργότερα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα στον Κώστα Φιλιππίδη. Τον Αύγουστο του 2009 συμμετείχε στα σεμινάρια του μουσικού χωριού Άγιος Λαυρέντιος με θέμα το ηπειρώτικο και ξηρομερίτικο τραγούδι και δάσκαλο τον Χρήστο Τζιτζιμίκα. Αργότερα παρακολούθησε σειρά μαθημάτων τραγουδιού στο Κ.Ε.Π.Ε.Μ. από τον Παναγιώτη Λάλεζα. Τα τελευταία χρόνια σπουδάζει φωνητική και θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής στο εθνικό ωδείο Αγίας Παρασκευής, δίπλα στον Αλέξανδρο Μποσινάκο και προετοιμάζεται για το πτυχίο σύγχρονου τραγουδιού. Επαγγελματικά με το τραγούδι όμως ξεκινά ήδη από το 2004, με συμμετοχές σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, γλέντια και τηλεοπτικές εκπομπές σε όλη την Ελλάδα δίπλα σε καταξιωμένους εκπροσώπους του χώρου, ενώ δε λείπουν και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό όπως η συνεργασία με το χορευτικό της Pasadena του Los Angeles για το διαγωνισμό Ελληνικών χορών στην Αμερική FDF, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Ελληνικής κοινότητας στη Λωζάννη κ.α. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία φωνητικής και τραγουδιού.

Παραδοσιακό τραγούδι (ομαδικό)

Το μάθημα είναι ομαδικό, γίνεται μια φορά την εβδομάδα, και διαρκεί 60′.
Απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Διδάσκει η Ευαγγελία Χαλδαιάκη.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγήτρια: Ευαγγελία Χαλδαιάκη

Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη είναι απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και έχει δίπλωμα στη βυζαντινή μουσική. Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ) από το 2013, ενώ συμμετάσχει τραγουδώντας σολιστικά σε συναυλίες, αλλά και σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις με τη χορωδία του ΚΕΜΦΑ. Είναι επίσης υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορική υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος  Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Στη διατριβή της ασχολείται με τη δημοτική μουσική στις ελληνόφωνες και τουρκόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου, διερευνώντας τον λαϊκό πολιτισμό και τις διακοινοτικές σχέσεις της αναφερόμενης περιόδου. Έχει πτυχίο στις «Τουρκικές Σπουδές» από το ίδι

ο Τμήμα και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Λαογραφικές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό» από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική της εργασία Ο Κ. Α. Ψάχος και η συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών κυκλοφορήθηκε το 2018 από τις Εκδόσεις του Ωδείου Αθηνών-Edition Orpheus, ενώ για το ίδιο έργο έλαβε το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2018.