Παραδοσιακό τραγούδι (ατομικό)

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας. Διδάσκει η Ειρήνη Δερέμπεη,
η Διονυσία Παππούλη και ο Αχιλλέας Χαχάμης.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγήτρια 1: Ειρήνη Δερέμπεη

Η Ειρήνη Δερέμπεη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και κλασικό τραγούδι (Μονωδία), μαθητεύοντας δίπλα στην Μαρίνα Κρίλοβιτς. Αποφοίτησε από το  ωδείο Αθηνών (δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα παμψηφεί), τάξη Μένης Χαραλαμπίδου. Είναι απόφοιτος του μουσικού σχολείου Παλλήνης και έχει ασχοληθεί με την παραδοσιακή – βυζαντινή  μουσική καθώς και με την κλασική – δυτική, μελετώντας ταμπουρά, Καβάλ και πολίτικο λαούτο. Τα ποικίλα μουσικά ακούσματα διαμόρφωσαν το μουσικό χαρακτήρα της και την βοήθησαν να αναπτύξει προσωπικό ήχο και τεχνική στην οποία ενσωμάτωσε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Εμφανίζεται  στην ελληνική δισκογραφία από νεαρή ηλικία συμμετέχοντας σε δουλειές του Αρχείου ελληνικής μουσικής με το Χρόνη Αηδονίδη. Το 1993 δημιουργεί σε συνεργασία με τον Κάρολο Κουκλάκη και τον Ζαχαρία Σπυριδάκη το μουσικό σύνολο ¨Παλαιινά Σεφέρια¨  με το οποίο έχει δύο δισκογραφικές δουλειές αλλά και συμμετοχή σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους αποσπά το βραβείο ερμηνείας στο 2ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστα Μουντάκης».

Ακολουθούν συνεργασίες της με καταξιωμένους μουσικούς στο χώρο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, (όπως οι Κυριάκος Γκουβέντας, Νίκος Φιλιππίδης, Αριστείδης Βασιλάρης, Δημήτρης Σγουρός, Νίκος Κατριτζιδάκης καθώς και οι Βαγγέλης Καρίπης, Ανδρέας Παπάς και Γιώργος Γευγελής, συμμετέχοντας τραγουδιστικά στο CD “κρουστά”). Κορυφαία διεθνής συνεργασία είναι η, μετά από πρόσκληση, συνάντησή της με τον διεθνούς φήμης μουσικό Jordi Savall, ως ερμηνεύτρια στο τραγούδι και μουσικός σε σειρά συναυλιών σε Βαρκελώνη, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Βενετία, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι. Έχει λάβει μέρος στην ηχογράφηση CD που έγινε στην Cardona  της Ισπανίας. Από το 2008 σε συνεργασία με τον Κάρολο Κουκλάκη (σύνολο «Αντάμα»), δουλεύουν πάνω σε μια καινούργια πρόταση που αφορά στη μουσική της Κρήτης με πρωταγωνιστές τους αυλούς και τα έγχορδα όργανα όπως το  θιαμπόλι (κρητικό πνευστό) και το μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς), πραγματοποιώντας συναυλίες  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Σικελία, Σαρδηνία, Καλαβρία, Φεράρα, Βρυξέλλες, Κορσική κ.ά).

Έχει συνεργαστεί επίσης με καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψε το cd με τίτλο ΡΙΖΙΤΙΚΑ, αλλά και πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές και συναυλίες του συνθέτη. Έχει συνεργαστεί επίσης με τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Χρήστο Λεοντή,  Γιάννη Μαρκόπουλο, Μάριο Φραγκούλη, Χρόνη Αηδονίδη, Ross Daily καθώς και με ξεχωριστούς νέους συνθέτες  όπως η Τατιάνα Ζωγράφου και ο Δημήτρης Μαραμής. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ στο Μέγαρο Mουσικής Αθηνών με την συμφωνική ορχήστρα του  BBC  στο κονσέρτο για σοπράνο, κρουστά και ορχήστρα του πολυβραβευμένου ομογενή από τη Νέα Υόρκη George Tsontakis. Από το 1998 εργάζεται στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο -Λύκειο Παλλήνης ως καθηγήτρια Ταμπουρά και παραδοσιακών Ξύλινων πνευστών.

Καθηγήτρια 2: Διονυσία Παππούλη

Η Διονυσία Παππούλη γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από την Κω.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίου Φούγκας, Αντίστιξης και Αρμονίας. Έχει σπουδάσει πιάνο και φλάουτο.
Διδάσκει θεωρητικά Ευρωπαϊκής Μουσικής και είναι υπεύθυνη παραδοσιακής χορωδίας και συνόλων παραδοσιακής μουσικής σε Μουσικά Σχολεία από το 2009. Η ενασχόλησή της με το παραδοσιακό τραγούδι ξεκίνησε εμπειρικά και επισφραγίστηκε με σπουδές στη Βυζαντινή Μουσική και στο κανονάκι, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Άρτας.
Συνεργάζεται με δεξιοτέχνες του είδους, όπως ο Γιάννης Ζευγόλης, ο Στάθης Κουκουλάρης, η Μάρθα Μαυροειδή κ.ά., κι έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καθηγητής 3: Αχιλλέας Χαχάμης

Ο Αχιλλέας Χαχάμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Τα πρώτα του ακούσματα στο παραδοσιακό τραγούδι τα πήρε από τη γιαγιά του στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων η οποία τραγουδούσε ερασιτεχνικά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα με τα οικονομικά, σπούδασε βυζαντινή μουσική στην Κατσάρειο Σχολή Ιωαννίνων, όπου και έλαβε το σχετικό δίπλωμα. Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα λαούτου δίπλα στον Χρήστο Ζώτο καθώς και, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στον Κώστα Φιλιππίδη. Τον Αύγουστο του 2009 συμμετείχε στα σεμινάρια του μουσικού χωριού Άγιος Λαυρέντιος με θέμα το ηπειρώτικο και ξηρομερίτικο τραγούδι και δάσκαλο τον Χρήστο Τζιτζιμίκα. Παρακολούθησε επίσης σειρά μαθημάτων τραγουδιού από τον Παναγιώτη Λάλεζα. Τα τελευταία χρόνια σπουδάζει φωνητική και θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αγίας Παρασκευής, δίπλα στον Αλέξανδρο Μποσινάκο. Η επαγγελματική του ενασχόληση με το τραγούδι ξεκίνησε ήδη από το 2004, με συμμετοχές σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, γλέντια και τηλεοπτικές εκπομπές σε όλη την Ελλάδα, δίπλα σε καταξιωμένους εκπροσώπους του χώρου, ενώ δε απουσιάζουν και οι δραστηριότητες στο εξωτερικό, όπως η συνεργασία με το χορευτικό της Pasadena του Los Angeles για το διαγωνισμό Ελληνικών χορών στην Αμερική FDF, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις της Ελληνικής κοινότητας στη Λωζάννη κ.α. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται με τη διδασκαλία φωνητικής και τραγουδιού.

Παραδοσιακό τραγούδι (ομαδικό)

Το μάθημα είναι ομαδικό, γίνεται μια φορά την εβδομάδα, και διαρκεί 60′.
Απευθύνεται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Διδάσκει η Ευαγγελία Χαλδαιάκη.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγήτρια: Ευαγγελία Χαλδαιάκη

Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Αλίμου το 2009. Απέκτησε πτυχίο από το Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014 και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Λαϊκές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό» από το Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου το 2017. Υπήρξε υπότροφος του Προγράμματος SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Found) για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Από το 2017 είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει διάφορες δημοσιεύσεις, με το ενδιαφέρον της να συγκεντρώνεται γύρω από τον ελληνικό και τουρκικό λαϊκό πολιτισμό και τις μουσικές παραδόσεις αυτών. Γνωρίζει την αγγλική και την τουρκική γλώσσα.

Σπούδασε επιπλέον βυζαντινή, παραδοσιακή και ευρωπαϊκή μουσική, τόσο κατά τη φοίτησή της στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, όσο και σε άλλες ιδιωτικές σχολές. Το 2014 απέκτησε πτυχίο και το 2016 δίπλωμα βυζαντινής μουσικής από το Ορφείο Ωδείο Αθηνών με τον βαθμό «Άριστα» και με πρώτο βραβείο. Συμμετέχει κατά καιρούς σε συναυλίες, τόσο ως σολίστ όσο και ως μέλος χορωδίας. Από το 2013 διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι σε ομαδικό μάθημα -με έμφαση στη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου- στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, το σημερινό Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».