Λύρα Κρήτης & λύρα πολίτικη

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγητής: Μανώλης Μπουνταλάκης

Ο Μανώλης Μπουνταλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, και κατάγεται απο το Τυμπάκι Ηρακλείου. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αρχίζοντας, 9 χρονών, να μαθαίνει κρητική λύρα. Μαθήτευσε με τους Μανώλη Πυροβολάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Λεωνίδα Κλάδο και Σπύρο Σηφογιωργάκη.  Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Παλλήνης, όπου εκτός από κρητική λύρα, διδάχτηκε και πολίτικη λύρα δίπλα στον Στρατή Ψαραδέλλη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατεύθυνση Εθνομουσικολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της Εθνομουσικολογίας, μέσα από το Διατμηματικό ΠΜΣ – Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία του ίδιου τμήματος. Το πεδίο της έρευνάς του είναι η κρητική μουσική παράδοση, ενώ θέμα της διπλωματικής διατριβής του είναι «Η κρητική μουσική παράδοση του σήμερα, εθνομουσικολογική προσέγγιση της σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής». Επίσης, είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής του Παναρμόνιου Ωδείου, με δάσκαλο τον Θεοφάνη Σουλακέλη, και διπλωματούχος Φυγής του Ωδείου Σ. Δημητρακόπουλος, με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Σκορδίλη. Παράλληλα, συνεχίζει τη προσωπική μελέτη του γύρω από τις αχλαδόσχημες λύρες, και τα όργανα που θεωρούνται ζυγιά της κρητικής λύρας.

Έχει διδάξει κρητική και πολίτικη λύρα στο Ωδείο Αθηνών (2012-15) και σε Συλλόγους Κρητών στην Αθήνα. Παράλληλα, συμμετείχε ως μέλος στο Μουσικό Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Μαθητική Ορχήστρα Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στην Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Ινστιτούτου Melody Spirit.

Είναι μέλος σε πολλά μουσικά σχήματα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με συμμετοχή σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ, και έχει συνεργαστεί σε δισκογραφίες και συναυλίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Χρίστος Τσιαμούλης, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά.

https://www.facebook.com/manolis.bountalakis