Σαντούρι

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Διδάσκων: Παναγιώτης Βέργος

Ο Παναγιώτης Βέργος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Η καταγωγή του από την Ανεμώτια της Λέσβου επέδρασε καταλυτικά στα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα, που προέρχονται από τις τοπικές ορχήστρες του νησιού. Ξεκίνησε τη μουσική του πορεία και την ενασχόλησή του με το σαντούρι το έτος 1995. Δάσκαλος στα πρώτα του μουσικά βήματα ήταν ο δεξιοτέχνης του σαντουριού Δημήτρης Κοφτερός. Eίναι κάτοχος ανωτέρων θεωρητικών (Αρμονίας-Αντίστιξης) και Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής.

Από το 2004 έως το 2009 εργάστηκε ως τακτικό μέλος της ορχήστρας του συγκροτήματος «Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου», δίνοντας καθημερινές παραστάσεις και συμμετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Επίσης, εργάστηκε ως καθηγητής στα μουσικά σχολεία Λαμίας και Αλίμου, ενώ από το 2008 έως το 2014 δίδαξε σαντούρι στο ΤΕΙ Ηπείρου, στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ενώ την ίδια χρονιά αρχίζει η συνεργασία του με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” όπου διδάσκει μέχρι και σήμερα.

Από το 2018 διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Μουσικών Σπουδών, στο πρόγραμμα “Εκτέλεση-Ερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής”.

Από το 2008 είναι μέλος της ορχήστρας του Νίκου Οικονομίδη, συμμετέχοντας σε δισκογραφικές συλλογές και σε πλήθος συναυλιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες του ελληνικού παραδοσιακού λαϊκού και έντεχνου χώρου σε τηλεοπτικά προγράμματα, ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα, καθώς επίσης και σε δισκογραφικές μουσικές συλλογές.

Το 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο Σκοποί της Λέσβου και το 2018 Ταξίδι στη Λέσβο. Πιστός στη μουσική παράδοση δίνει έμφαση στο ύφος και το μουσικό ιδίωμα, με επιμονή στην εκτέλεση και ερμηνεία των σκοπών και τραγουδιών κάθε περιοχής της Ελλάδος.