Θιαμπόλι

Το μάθημα είναι ατομικό, έχει διάρκεια 40′ και γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Απευθύνονται σε αρχάριους και προχωρημένους ανεξαρτήτου ηλικίας.
Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Καθηγήτρια: Ειρήνη Δερέμπεη

Η Ειρήνη Δερέμπεη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και κλασικό τραγούδι (Μονωδία), μαθητεύοντας δίπλα στην Μαρίνα Κρίλοβιτς. Αποφοίτησε από το  ωδείο Αθηνών (δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα παμψηφεί), τάξη Μένης Χαραλαμπίδου. Είναι απόφοιτος του μουσικού σχολείου Παλλήνης και έχει ασχοληθεί με την παραδοσιακή – βυζαντινή  μουσική καθώς και με την κλασική – δυτική, μελετώντας ταμπουρά, Καβάλ και πολίτικο λαούτο. Τα ποικίλα μουσικά ακούσματα διαμόρφωσαν το μουσικό χαρακτήρα της και την βοήθησαν να αναπτύξει προσωπικό ήχο και τεχνική στην οποία ενσωμάτωσε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα. Εμφανίζεται  στην ελληνική δισκογραφία από νεαρή ηλικία συμμετέχοντας σε δουλειές του Αρχείου ελληνικής μουσικής με το Χρόνη Αηδονίδη. Το 1993 δημιουργεί σε συνεργασία με τον Κάρολο Κουκλάκη και τον Ζαχαρία Σπυριδάκη το μουσικό σύνολο ¨Παλαιινά Σεφέρια¨  με το οποίο έχει δύο δισκογραφικές δουλειές αλλά και συμμετοχή σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους αποσπά το βραβείο ερμηνείας στο 2ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστα Μουντάκης».

Ακολουθούν συνεργασίες της με καταξιωμένους μουσικούς στο χώρο της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, (όπως οι Κυριάκος Γκουβέντας, Νίκος Φιλιππίδης, Αριστείδης Βασιλάρης, Δημήτρης Σγουρός, Νίκος Κατριτζιδάκης καθώς και οι Βαγγέλης Καρίπης, Ανδρέας Παπάς και Γιώργος Γευγελής, συμμετέχοντας τραγουδιστικά στο CD “κρουστά”). Κορυφαία διεθνής συνεργασία είναι η, μετά από πρόσκληση, συνάντησή της με τον διεθνούς φήμης μουσικό Jordi Savall, ως ερμηνεύτρια στο τραγούδι και μουσικός σε σειρά συναυλιών σε Βαρκελώνη, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Βενετία, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι. Έχει λάβει μέρος στην ηχογράφηση CD που έγινε στην Cardona  της Ισπανίας. Από το 2008 σε συνεργασία με τον Κάρολο Κουκλάκη (σύνολο «Αντάμα»), δουλεύουν πάνω σε μια καινούργια πρόταση που αφορά στη μουσική της Κρήτης με πρωταγωνιστές τους αυλούς και τα έγχορδα όργανα όπως το  θιαμπόλι (κρητικό πνευστό) και το μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς), πραγματοποιώντας συναυλίες  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Σικελία, Σαρδηνία, Καλαβρία, Φεράρα, Βρυξέλλες, Κορσική κ.ά).

Έχει συνεργαστεί επίσης με καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης. Από αυτή τη συνεργασία προέκυψε το cd με τίτλο ΡΙΖΙΤΙΚΑ, αλλά και πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές και συναυλίες του συνθέτη. Έχει συνεργαστεί επίσης με τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Χρήστο Λεοντή,  Γιάννη Μαρκόπουλο, Μάριο Φραγκούλη, Χρόνη Αηδονίδη, Ross Daily καθώς και με ξεχωριστούς νέους συνθέτες  όπως η Τατιάνα Ζωγράφου και ο Δημήτρης Μαραμής. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ στο Μέγαρο Mουσικής Αθηνών με την συμφωνική ορχήστρα του  BBC  στο κονσέρτο για σοπράνο, κρουστά και ορχήστρα του πολυβραβευμένου ομογενή από τη Νέα Υόρκη George Tsontakis. Από το 1998 εργάζεται στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο -Λύκειο Παλλήνης ως καθηγήτρια Ταμπουρά και παραδοσιακών Ξύλινων πνευστών.