Αφίσα Εκπαιδευτικών ΠρογραμμάτωνΜε την ολοκλήρωση της περιοδείας και των εκπαιδευτικών δράσεων του ΚΕΜΦΑ στην Πελοπόννησο, που υλοποιήθηκαν την περίοδο Νοέμβριος 2016 – Μάιος 2017 χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματός Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, παραθέτουμε τον ακόλουθο συγκεντρωτικό απολογισμό:

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε επτά πόλεις της Πελοποννήσου:

Καλαμάτα: 4-5-6 Νοεμβρίου 2016
Πάτρα: 2-3-4 Δεκεμβρίου 2016
Πύργος: 13-14-15 Ιανουαρίου 2017
Σπάρτη: 3-4-5 Φεβρουαρίου 2017
Τρίπολη: 3-4-5 Μαρτίου 2017
Άργος: 10-11-12 Μαρτίου 2017
Κιάτο: 12-13 Μαΐου 2017.

Απευθύνθηκαν σε:

  1. Εκπαιδευτικούς της Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης.
  2. Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.
  3. Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων

τοπικών χορευτικών και λαογραφικών συλλόγων.

  1. Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
  2. Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.
  3. Μέλη Κ.Α.Π.Η.

Το πρόγραμμα σε κάθε πόλη θα περιελάμβανε:

  1. Επίσκεψη στα τοπικά Μουσικά Σχολείατου καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.
  1. Ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Ν. Τουμπακάρη, για τους νηπιαγωγούς, τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Σε όλους τους εκπαιδευτικούς δόθηκαν σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
  1. Οδηγίες προς τους δασκάλους για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής δράσης με ζωγραφική και κατασκευές, με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Προτείνεται τα έργα που θα διακριθούν να εκτεθούν σε ειδική έκθεση στην Καλαμάτα και στην Αθήνα και να διανεμηθούν σε ψηφιακή μορφή στα σχολεία όλων των πόλεων.
  1. Συνάντηση με τους κοινωνικούς λειτουργούς και τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).
  1. Ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο του Λ. Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική». Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν πληροφοριακό υλικό, σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
  1. Μουσική εκδήλωση όπου τιμήθηκαν με ειδικό δίπλωμα από το ΚΕΜΦΑ και τα Λύκεια των Ελληνίδων οι παλαίμαχοι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι λαογράφοι-ερευνητές της κάθε περιοχής. Συμμετείχαν μαθητές των Μουσικών Σχολείων και μέλη των τοπικών ΚΑΠΗ.

Επιπλέον, στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε συναυλία της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»  με  αστικά λαϊκά τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης. Η ορχήστρα αποτελείται από νέους μουσικούς, που ακολουθούν τα σεμινάρια μουσικών οργάνων και τραγουδιού που διοργανώνει το ΚΕΜΦΑ.

Τα επιμορφωτικές αυτές δράσεις παρακολούθησαν συνολικά 767 μαθητές  των Μουσικών Σχολείων και  414 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ συμμετείχαν 530 άτομα. Τα σεμινάρια του Λ. Λιάβα παρακολούθησαν περίπου 570 άτομα, ενώ στις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος 288 μαθητές Σχολείων και Μουσικών Σχολείων, 138 μέλη ΚΑΠΗ και ένας Λαογραφικός Όμιλος (Ξηροκάμπι) 25 ατόμων. Τέλος, τιμήθηκαν 96 παλαίμαχοι λαϊκοί οργανοπαίκτες και τοπικοί λαογράφοι-ερευνητές.

Από τις παραπάνω δράσεις συγκεντρώθηκαν για το αρχείο ΚΕΜΦΑ:

  1. 545 φωτογραφίες.
  2. 134 αρχεία βίντεο, διάρκειας 11:30:20
  3. 11 αρχεία ήχου, διάρκειας 15:50:00