Πάρος 3 & 4 Οκτωβρίου 2017

Αγαπητοί Φίλοι,
όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” στηρίζει τον  ετήσιο θεσμό της “Συνάντησης των Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου”, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και Τετάρτη 3-4 Οκτωβρίου 2017 στο χωριό Λεύκες της Πάρου.
Στη δύσκολη περίοδο της κρίσης, η πρωτοβουλία αυτή -που μετρά ήδη 15 δημιουργικά χρόνια ζωής και δράσης- κινδυνεύει να ατονήσει και να καταργηθεί, λόγω της έλλειψης τα δύο τελευταία χρόνια της τακτικής επιχορήγησης από την Περιφέρεια Αιγαίου.
Έτσι, σε πείσμα της αδιαφορίας των θεσμών και παρ’ όλες τις αντιξοότητες, η φετινή Συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και με προσωπικά έξοδα των ίδιων των λαϊκών οργανοπαικτών και -όπως κάθε χρόνο- με τη συμπαράσταση του ΚΕΜΦΑ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2η (15η) ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πάρος, 3-4 Οκτωβρίου 2017
Στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Πάρο η 2η (15η) Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου. Η φετινή Συνάντηση διοργανώνεται με πρωτοβουλία των μουσικών λαϊκών πνευστών των Κυκλάδων, στην οποία με το δικό του τρόπο συμβάλλει το Κέντρο Μελέτης Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης, ανέκαθεν πολύτιμος αρωγός του όλου εγχειρήματος.
Παρά τις αλλεπάλληλες αντιξοότητες που έπληξαν και τη φετινή διοργάνωση, θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 100 μουσικοί από 11 νησιά του Αιγαίου: Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σύρος, Ικαρία. Επίσης θα συμμετάσχουν νεότευκτοι οργανοπαίκτες από την Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα
(γκάιντες). Την πολυπληθή ομήγυρη πλαισιώνουν – ως επιστημονικοτεχνική υποστήριξη – εθνομουσικολόγοι, φοιτητές και τεχνικοί που παρακολουθούν και καταγράφουν τις Συναντήσεις.
Όπως είναι γνωστό, οι Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών ξεκίνησαν το 2002, με πρωτοβουλία της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αρχικά σε κυκλαδικό επίπεδο. Η διοργάνωση συνεχίστηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχοντας πλέον αποκτήσει παναιγαιακό χαρακτήρα. Έτσι, συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια γόνιμης δράσης καιδημιουργικής παρουσίας, στη διάρκεια των οποίων οι “Μουσικές Συναντήσεις” έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως άκρως επιτυχημένος πολιτιστικός θεσμός πανελλαδικής εμβέλειας.
Υπενθυμίζουμε στο ενδιαφερόμενο κοινό ότι με βάση την εμπειρία των «Μουσικών Συναντήσεων» συγκροτούνται ήδη με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρότυπα μουσικά αρχεία στα μεγαλύτερα νησιά, με ανάλογη προοπτική και για τα υπόλοιπα. Τα ερευνητικά αυτά προγράμματα συνοδεύονται από καινοτόμες κινηματογραφικές δημιουργίες (ντοκιμαντέρ), όπου παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές, αθέατες μέχρι τώρα όψεις του αιγαιακού μουσικού πλούτου.
Επίκεντρο της Συνάντησης θα είναι οι Λεύκες της Πάρου, χωριό με μεγάλη παράδοση στα λαϊκά πνευστά. Τα δρώμενα της Συνάντησης θα εξελίσσονται αυθόρμητα με τη μορφή γλεντιού στις πλατείες και τα σοκάκια του χωριού, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά ντόπιοι και ξένοι. Η δράση υποστηρίζεται επίσης από την Κοινωνική Δημοτική Επιχείρηση ΠολιτιστικήςΑνάπτυξης Πάρου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκών Μ.Ε.Ε.Α.Σ. “Υρία” και την Τοπική Κοινότητα Λευκών.
Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή των ακτοπλοϊκών εταιρειών Hellenic Seaways και Blue Star Ferries, οι οποίες παρέχουν έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων των συμμετεχόντων στη διοργάνωση.