ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Οι παραδοσιακοί αυλοί στις μουσικές παραδόσεις

των Βαλκανίων – Αναζητώντας τον χαμένο ήχο»

με τον Αχιλλέα – Απόστολο Τίγκα

 Ημερομηνίες και Ώρα:

Σάββατο 13 Μαΐου 10.30-13.30

Κυριακή 14 Μαΐου 10.30-13.30

 

Ας υποθέσουμε ότι ξαφνικά βρισκόμαστε σε ένα πανηγύρι στην οροσειρά της Ροδόπης στις αρχές του 19ου αιώνα, και ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε, πώς θα ακουγόταν η ορχήστρα;

Με ποια όργανα γλεντούσαν οι Βαλκάνιοι πριν να καταφτάσουν από τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο, τα χάλκινα πνευστά;

Ποιες ήταν οι «ζυγιές» κρουστών και πνευστών οργάνων που έφερναν με την δύναμη της δωρικής εκφραστικότητας τους, τους ανθρώπους στην έκσταση, χωρίς να χρειάζονται μικρόφωνα, μεγάφωνα και ενισχυτές;

Ένα ρομαντικό μουσικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στα Βαλκάνια με soundtrack τις πιο διονυσιακές, τελετουργικές μελωδίες παιγμένες από τα όργανα που τους πρωτοέδωσαν πνοή.

Το παρόν σεμινάριο έχει ως στόχο να αναδείξει τις εκφραστικές δυνατότητες «πρωτόγονων» αερόφωνων οργάνων, όπως, η φλογέρα, το καβάλ, το νέι, ο ζουρνάς, η γκάιντα, μελετώντας ρεπερτόριο από την Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία και Αλβανία πάνω σε διαφορετικούς παραδοσιακούς αυλούς, κοινούς για όλες τις μουσικές παραδόσεις της χερσονήσου του Αίμου.

Θα μελετηθούν οι εξής θεματικές:

  • Επιλεγμένο ρεπερτόριο που αναδεικνύει τις δυνατότητες των παραδοσιακών αυλών
  • Εκφραστικά και ερμηνευτικά στοιχεία που διανθίζουν τη μελωδία
  • Επιρροές στο «κέντημα» της μελωδίας από το ένα όργανο στο άλλο.
  • Πρώτες «ζυγιές» – Με ποια κρουστά όργανα ταίριαζε το καθένα από αυτά.

Επίπεδο: Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν μουσικοί πνευστών οργάνων όπως νέι, καβάλ, φλογέρα, κλαρίνο, ζουρνάς, γκάιντα και οποιουδήποτε άλλου οργάνου, που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με ρεπερτόριο της περιοχής των Βαλκανίων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ένα βασικό επίπεδο δεξιότητας στο όργανό τους. Η ικανότητα ανάγνωσης μουσικού κειμένου είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη.

Εισηγητής: Αχιλλέας – Απόστολος Τίγκας

Διάρκεια: 2 τρίωρες συναντήσεις

 Ημερομηνίες και Ώρα:

Σάββατο 13 Μαΐου 10.30-13.30

Κυριακή 14 Μαΐου 10.30-13.30

Συνολικό κόστος σεμιναρίου: 60€ συν το κόστος εγγραφής (10€, από το οποίο εξαιρούνται οι μαθητές του ΚΕΜΦΑ)

Ειδική τιμή για τους μαθητές του ΚΕΜΦΑ 50€

Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει παρουσίαση από τον εισηγητή και τους συμμετέχοντες.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

τηλεφωνικά στο 210-3231164 (καθημερινά 16:00-21:00),

με e-mail στο filoi.laikon.organon@gmail.com.

Βιογραφικό: Ο Αχιλλέας – Απόστολος Τίγκας είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα της διατριβής του την ερμηνεία των παραδοσιακών αυλών στις ελληνικές μουσικές παραδόσεις και επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γερμανό Αχαλινωτόπουλο. Είναι κάτοχος Master από το Istanbul Technical University, τμήμα Μ.Ι.Α.Μ. (Center for Advanced Studies in Music) με ειδίκευση στην ερμηνεία της οθωμανικής μουσικής στο νέι και διδάσκοντα τον περίφημο δεξιοτέχνη νεϋζέν Dr. Süleyman Ergüner. Αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κατεύθυνση την ελληνική παραδοσιακή μουσική, και ειδίκευση στο νέι (επιβλέπων καθηγητής Χ. Μπάρμπας). Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (τάξη Π. Παππαεμμανουήλ) και πτυχιούχος Αρμονίας του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (τάξη Δ. Αθανασιάδη). Δάσκαλοί του στο νέι, τους παραδοσιακούς αυλούς και την θεωρία των Μακάμ υπήρξαν μερικοί από τους πλέον καταξιωμένους ερμηνευτές και δασκάλους στο είδος τους σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως οι Χάρης Λαμπράκης, Σωκράτης Σινόπουλος, Γερμανός Αχαλινωτόπουλος, Χρίστος Τσιαμούλης, Süleyman Ergüner, Ömer Erdoğdular, Ali Tan, Şehvar Beşiroğlu.

Διδάσκει νέι στο Μ.Π.Σ. “Εθνομουσικολογία και Μουσική Πράξη” του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει διδάξει στα σημαντικότερα Ωδεία και Μουσικές Σχολές της χώρας όπως: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Κ.Ε.Μ.Φ.Α., Ωδείο Athenaeum, Ίδρυμα Μουσικής Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

Από τον Αύγουστο του 2021 είναι μόνιμος εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμεια Μουσική Εκπαίδευση με ειδίκευση «Νέι – Καβάλι – Παραδοσιακοί Αυλοί».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών μουσικών σχημάτων («ΕΟ», «Mounajat», «EBED trio», Μουσικό Σύνολο «Τερπνόν», «Qada quartet») που πειραματίζονται με σύγχρονο ήχο πάνω στις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό με επιφανείς μουσικούς από τον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου όπως οι: Sumru Agiruruyen (Τουρκία), Lamia Bedioui (Τυνησία), Ziad Razab (Συρία), Efren Lopez Sanz (Ισπανία), Ζωή Τηγανούρια (Ελλάδα), Haig Yazdjian (Αρμενία).

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/