ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017
ΑΓΡΙΝΙΟ

Το πρόγραμμα στην πόλη του Αγρινίου έγινε σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Όμιλο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου::
1. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο τοπικό Μουσικό Σχολείο του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά (340 μαθητές) για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

2α. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 (ώρα 14:30-16:30) ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, Πλατεία Παναγοπούλου 4 (Συντριβάνι), με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (62 δάσκαλοι & καθηγητές).
Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

2β. Επίσης δόθηκαν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

3. Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 (ώρα 18:00-20:00) συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του Λαογραφικού Ομίλου ΓΕΑ με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. (περίπου 90 άτομα) στον χώρο τους στον Αγ. Κωνσταντινο.. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ). Ακολούθησαν τραγούδια και τέλος χορός από τα μέλη.

4. Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, Πλατεία Παναγοπούλου 4 (Συντριβάνι), με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-12:00) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:30-14:30). Στους συμμετέχοντες (122 άτομα) δόθηκε σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

5. Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 (ώρα 19:00-21:00) στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, Πλατεία Παναγοπούλου 4 (Συντριβάνι), μουσική τιμητική εκδήλωση, όπου θα βραβεύτηκαν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τους τοπικούς φορείς οι επτά (7) παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες. και ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής(Γεώργιος Βλάχος, Φάνης Δημούσης, Ιωάννης Κάτσιος, Κώστας Κονταξής, Κώστας Λεοντίτης, Ηλίας Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Ταμπάσης, Θωμάς Φρίντζος).
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχή μελών των ΚΑΠΗ και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

Φωτογραφίες

Βίντεο