Πέμπτη 26 Απριλίου & Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, ώρα 20.30

Σεμινάριο “Εισαγωγή στην οθωμανική μουσική”
επιμέλεια: Παναγιώτης Κ. Πούλος
Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.

–είσοδος ελεύθερη–

Το σεμινάριο αποτελεί εισαγωγή στη μουσική παράδοση της Οθωμανική Αυλής. Παρουσιάζει συνοπτικά τους ιδρυτικούς μύθους και τις ιστορικές πηγές, τις κύριες μουσικές μορφές και τους βασικούς εκπροσώπους, τους τρόπους σύνθεσης,  διδασκαλίας και μετάδοσή της οθωμανικής μουσικής. Στόχος  του σεμιναρίου είναι γνωριμία με τις ιδιαίτερες πτυχές του οθωμανικού μουσικού πολιτισμού που αφορούν τη διαμόρφωση των κυρίαρχων μουσικών πρακτικών και αισθητικών προτύπων, καθώς και τη σχέση του με τις μουσικές παραδόσεις των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το σεμινάριο αποτελείται από δυο διαλέξεις:

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, ώρα 20.30
Εισαγωγή στην οθωμανική μουσική Ι: Πηγές, θεσμοί και πρακτικές

Η πρώτη διάλεξη παρουσιάζει ένα γενικό ιστορικό περίγραμμα της οθωμανικής μουσικής και των βασικών φάσεων της διαμόρφωσης και εξέλιξής της συζητώντας τη θέση και το ρόλο της στην Οθωμανική Αυλή. Ποιοι σουλτάνοι ήταν δεινοί υποστηρικτές της μουσικής και ποιοι όχι; Τι περιελάμβανε η μουσική εκπαίδευση στο παλάτι;

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, ώρα 20.30
Εισαγωγή στην οθωμανική μουσική ΙΙ:  Μορφές και μουσικοί    

Η δεύτερη διάλεξη εστιάζει σε συγκεκριμένες μουσικο-ποιητικές φόρμες όπως το κιάρ και το μπεστέ και βιογραφίες διακεκριμένων Οθωμανών συνθετών όπως ο Μπουχουριζαντέ Μουσταφά Ιτρί (θαν. 1712) και ο Χαμαμιζαντέ Ισμαίλ Ντεντέ Εφέντη (1778-1846).
Θα ακολουθήσει συναυλία  από μουσικό σύνολο:
Στέφανος Αγιόπουλος (κρουστά), Στέλιος Βαρβέρης (ούτι, πολίτικη λύρα), Γεράσιμος Παπαδόπουλος (τραγούδι), Παναγιώτης Πούλος (λάφτα), Αχιλλέας Τίγκας (νέυ), Ευαγγελία Χαλδαιάκη (τραγούδι)

 

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/

 

Εισαγωγή στην οθωμανική μουσική
στο facebook

Εκδήλωση
https://www.facebook.com/events/201608007288459/

Φωτογραφίες

Αυτή την ώρα στο ΚΕΜΦΑΠέμπτη 26 Απριλίου 2018«Πηγές, θεσμοί και πρακτικές της οθωμανικής μουσικής»ομιλητής: Παναγιώτης Κ. Πούλος

Gepostet von Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" am Donnerstag, 26. April 2018