ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Εκμάθηση ανάγνωσης και καταγραφής στο πεντάγραμμο. Β΄ κύκλος»

με την Ευαγγελία Χαλδαιάκη

Δίμηνο διαδικτυακό σεμινάριο
Ημερομηνία Έναρξης: 6 Απριλίου 2023
Ημερομηνία Λήξης: 18 Μαΐου 2023
Ημέρα και Ώρα: Πέμπτη 19.30-20.30

Το σεμινάριο αποτελείται από έξι μαθήματα, τα οποία θα γίνονται κάθε Πέμπτη 19:30-20:30 για δυο μήνες μέσω διαδικτύου και θα έχουν διάρκεια 60 λεπτά. Είναι συνέχεια του αντίστοιχου Α΄ κύκλου που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023, καθώς και του αντίστοιχου που προηγήθηκε τον Μάιο και Ιούνιο του 2022. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα που δεν συμμετείχαν στον α΄ κύκλο, ωστόσο κατόπιν συνεννόησής τους με τη διδάσκουσα.

Ημερομηνίες μαθημάτων:
6, 20 & 27 Απριλίου & 4, 11 & 18 Μαΐου 2023

Απευθύνεται σε μουσικούς ή μη που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τη δυτική μουσική σημειογραφία, δηλαδή το κλασικό πεντάγραμμο. Στα μαθήματα αυτά θα γίνει επεξήγηση της συγκεκριμένης σημειογραφίας. Κατόπιν τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στην καταγραφή και ανάγνωση παρτιτούρας. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα γίνονται εντατικές ασκήσεις μουσικής ανάγνωσης και γραφής, ενώ θα υπάρχουν και εργασίες για το σπίτι. Οι ασκήσεις θα ανατίθενται κάθε εβδομάδα σε ένα άτομο, έτσι ώστε ανά μάθημα να αναλύονται και σχολιάζονται οι προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων του σεμιναρίου.

Για τις ανάγκες των μαθημάτων θα αξιοποιείται το ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ενώ οι απόπειρες καταγραφής του θα αφορούν τη σχετική δισκογραφία, σύγχρονη και παλαιότερη, αλλά και προφορικές εκτελέσεις που θα δίνονται επιτόπου από τη διδάσκουσα. Επομένως το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν καθόλου εξοικείωση με την παρτιτούρα, ή σε άλλα που θέλουν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν να καταγράφουν τη δική τους παρτιτούρα.

Κόστος: 60 ευρώ για το σύνολο των μαθημάτων.
Κόστος εγγραφής 10 ευρώ

(από το οποίο απαλλάσσονται οι μαθητές και τα μέλη του ΚΕΜΦΑ).

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε

στο 2103231164, ώρες επικοινωνίας καθημερινά 16:00-21:00

ή στείλτε μήνυμα στο filoi.laikon.organon@gmail.com.

 

Διδάσκει η Ευαγγελία Χαλδαιάκη.

Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη είναι απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και έχει δίπλωμα στη βυζαντινή μουσική. Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ) από το 2013, ενώ συμμετάσχει τραγουδώντας σολιστικά σε συναυλίες, αλλά και σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις με τη χορωδία του ΚΕΜΦΑ. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε διδακτορική υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος  Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Η διατριβή της ασχολείται με τη δημοτική μουσική στις ελληνόφωνες και τουρκόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου, διερευνώντας τον λαϊκό πολιτισμό και τις διακοινοτικές σχέσεις της αναφερόμενης περιόδου. Έχει πτυχίο στις «Τουρκικές Σπουδές» από το ίδιο Τμήμα και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Λαογραφικές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό» από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική της εργασία Ο Κ. Α. Ψάχος και η συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών κυκλοφορήθηκε το 2018 από τις Εκδόσεις του Ωδείου Αθηνών-Edition Orpheus, ενώ για το ίδιο έργο έλαβε το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2018.

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/