«Η μουσική είναι σύμπραξη»

Μια γιορτή αφιερωμένη στην ελληνική μουσική παράδοση

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, ώρα 18:30 – 21:30

Κήπος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

“Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Διογένους 1, Πλάκα

Κυρίες και κύριοι

μαθητές, δάσκαλοι, μέλη και φίλοι του ΚΕΜΦΑ,

Με αφορμή το θερινό Ηλιοστάσιο, την παραδοσιακή γιορτή του Κλήδονα και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» έχει καθιερώσει, κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, μια γιορτή αφιερωμένη στην ελληνική δημοτική μουσική, δίνοντας -όπως πάντα- ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή και διάδοση της μουσικής μας κληρονομιάς. Με τη γιορτή αυτή ολοκληρώνονται και τα φετινά σεμινάρια δημοτικού τραγουδιού και λαϊκών μουσικών οργάνων, μια ετήσια επιμορφωτική δράση που υλοποιείται από το ΚΕΜΦΑ επί 31 συνεχή έτη!

Η φετινή γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου και ώρα 18:30-21:30, σε συνεργασία με το Μουσείο, στον πάντοτε φιλόξενο κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας.

Φέτος προτείνουμε μιαν ιδιαίτερη γιορτή, με “φυσικό ήχο”, χωρίς ηχητική ενίσχυση, με σκοπό η μουσική να μας φέρει σαν παρέα πιο κοντά!.. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα υπάρξουν ατομικές-σολιστικές παρουσιάσεις αλλά θα γίνουν συμπράξεις ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα του ΚΕΜΦΑ. Άλλωστε η παραδοσιακή μουσική είναι κατεξοχήν ομαδική λειτουργία που την απολαμβάνουμε περισσότερο όταν τη μοιραζόμαστε!

Έτσι, τόσο οι μαθητές στα ατομικά μαθήματα (βιολί, λύρα, σαντούρι, παραδοσιακό τραγούδι, κλαρίνο, νέυ, λαούτο, μαντολίνο και λαϊκή κιθάρα) όσο κι εκείνοι από τα ομαδικά τμήματα (ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, παραδοσιακά κρουστά και παραδοσιακό τραγούδι – χορωδία ΚΕΜΦΑ), θα παρουσιάσουν το έργο τους συμπράττοντας μεταξύ τους ή/και με τις ορχήστρες που ενεργοποιούνται στο ΚΕΜΦΑ: Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (επιμέλεια: Ελένη Μπαΐλη), Λαϊκή Ορχήστρα (επιμέλεια: Ευγένιος Χαλίλ), Σύνολο «Μουσικές του Αιγαίου» (επιμέλεια: Παναγιώτης Βέργος) και Σύνολο Ανατολικής Μουσικής (επιμέλεια: Ελένη Μπαΐλη).

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η συνεισφορά σας στη γιορτή μας με κεράσματα είναι πάντα ευπρόσδεκτη! Ωστόσο, θα σας παρακαλούσαμε, για οικολογικούς (κι αισθητικούς) λόγους, να προσφέρονται αποκλειστικά σε γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες!

Επίσης, παρακαλείστε, σεβόμενοι το μουσείο που μας φιλοξενεί, να μην καπνίζετε εντός του χώρου.

Σας περιμένουμε όλους στον κήπο του Μουσείου, με τη μουσική να μας ενώνει σε μια μεγάλη παρέα, ολοκληρώνοντας μιαν ακόμη γόνιμη και δημιουργική χρονιά στα σεμινάρια του ΚΕΜΦΑ!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ