Κως: Εκπαιδευτικές δράσεις 19 & 20 Οκτωβρίου 2018

Το πρόγραμμα στην Κω πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Βρεφονηπιακών Σταθμών Κω, και υλοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1. Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ώρα 14:30-16:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Κω, πραγματοποιήθηκε ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους εκπαιδευτικούς σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη. Δόθηκαν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση ειδικής εκπαιδευτικής δράσης με έργα ζωγραφικής και κατασκευές για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου.

2. Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, ώρα 18:00-20:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα με χορωδίες και μέλη της Λέσχης Φιλίας της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς. Ακολούθησε τιμητική εκδήλωση, στην οποία βραβεύτηκαν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και τον Δήμο οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι ερευνητές της λαογραφίας του νησιού.
Ειδικότερα οι: Δημήτρης Βοναπάρτης, Μιλτιάδης Ζαμάγιας, Ευφημία Θεοφυλίδη, Φίλιππος Θεοφυλίδης, Στέλιος Κώστογλου, Γιάννης Νικολένδρης, Θεοδόσης Παπαντωνίου, Μάνος Πόγιας, Πέτρος Φώτης, Μανώλης Χαρμαντάς, Ευαγγελία Χατζηστέργου-Χατζησεβαστού.

3. Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Κω, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (10:00-11:30) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (12:00-13:30). Στους συμμετέχοντες δόθηκε σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου
& Βικτωρίας Καρέλια.

Κως: Οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Facebook και στο Youtube

https://www.facebook.com/events/340481580092815/

Επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Κως: Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική Μουσική ΠαράδοσηΤην Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα πολλαπλών…

Gepostet von Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" am Dienstag, 30. Oktober 2018

Σεμινάρια Λάμπρου Λιάβα: «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική»
και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική»

Κως: Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική Μουσική ΠαράδοσηΤο Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων…

Gepostet von Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" am Dienstag, 30. Oktober 2018

Συνάντηση με Λέσχη φιλίας & Βράβευση παλαίμαχων μουσικών

Κως: Εκπαιδευτικές δράσεις για την Ελληνική Μουσική ΠαράδοσηΤην Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση…

Gepostet von Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" am Dienstag, 30. Oktober 2018

Στέλιος Κώστογλου

Γιάννης Νικολένδρης

Θεοδόσης Παπαντωνίου

Ευαγγελία Χατζηστέργου-Χατζησεβαστού

Κως, τιμητική εκδήλωση 19 Οκτωβρίου 2018