Διήμερο σεμινάριο με θέμα

«Κώστας Σκαρβέλης: Το έργο του»

με τον Γιάννη Παπαγεωργίου

 Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη. Το βασικό εργαλείο εκμάθησης και ανάλυσης των τραγουδιών του θα είναι το βιβλίο του Γιάννη Παπαγεωργίου με τίτλο: «Κώστας Σκαρβέλης, το έργο του», το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2022 (εκδόσεις Music Corner). Η ικανότητα ανάγνωσης παρτιτούρας είναι προαιρετική, ενώ ευπρόσδεκτοι είναι οι οργανοπαίκτες όλων των μουσικών οργάνων που σχετίζονται με το ρεπερτόριο του Κωνσταντινουπολίτη τραγουδοποιού, όπως λαϊκή κιθάρα, μπουζούκι, βιολί, ακορντεόν, μαντόλα, μαντολίνο, αρμόνικα, κ.ά..

Μέσα στα πλαίσια του σεμιναρίου, επιδιώκεται να αναδειχθεί το πλούσιο ρεπερτόριο του συνθέτη, η πορεία του ρεπερτορίου στη διάρκεια της δωδεκαετούς δισκογραφικής παρουσίας του, και κυρίως να γίνει εστίαση στον τρόπο με τον όποιο συνόδευε τα κομμάτια, τις πλούσιες μελωδικές γραμμές που επέλεγε, καθώς και το αρμονικό υπόβαθρο με το οποίο ο συνθέτης ‘έντυνε’ τα τραγούδια του.

Ημερομηνίες και ώρες σεμιναρίου: Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, 17.00-20.00 &

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, 11.00-14.00.

Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες:
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ. 210 3231164, ώρες 15:00-21:00,
ή μήνυμα στο filoi.laikon.organon@gmail.com

Γιάννης Παπαγεωργίου γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1989 και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κατεύθυνση στην Κλασσική Ευρωπαϊκή μουσική. Το 2012 ολοκλήρωσε τη διπλωματική του εργασία με τίτλο «Η κιθάρα ως σολιστικό όργανο στο ρεμπέτικο τραγούδι από το 1900 έως το 1950 υπό το πρίσμα σημαντικών κιθαριστών» και πραγματοποίησε, συναυλία με τίτλο «Η λαϊκή κιθάρα στο ρεμπέτικο τραγούδι» στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου. Το 2017 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με αντικείμενο μελέτης τον ελληνικό λαϊκό μουσικό πολιτισμό και ειδίκευση στο όργανο της λαϊκής κιθάρας. Το 2017 εκπόνησε τη μεταπτυχιακή του εργασία με τίτλο «Κώστας Σκαρβέλης: Καταγραφή και ανάλυση του έργου του». Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του ρεσιτάλ με θέμα το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη. Τον Μάρτιο του 2022 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «Κώστας Σκαρβέλης, το έργο του». Τον Μάιο του 2022 συμμετείχε στο πρώτο φεστιβάλ λαϊκής κιθάρας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ως εισηγητής σεμιναρίου, με αντικείμενο το μουσικό έργο του Κώστα Σκαρβέλη. Επιπλέον, ασχολείται με τη διδασκαλία της κιθάρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2019-2022) διδάσκει το όργανο της λαϊκής κιθάρας στον καλλιτεχνικό χώρο του Baumstrasse, στην Αθήνα.  Στο δημιουργικό κομμάτι, έχει την προσωπική του δισκογραφία, (Από τη σιωπή στη σιωπή, 2018), έχει γράψει μουσική για μια ταινία (Μόνος ή αλληλέγγυος,2016) ενώ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες και παραστάσεις ανά την Ελλάδα, έχοντας συνεργαστεί παράλληλα με πολλούς εγχώριους καλλιτέχνες.

 

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/