Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 17:00-20:00
Σεμινάριο για το θέατρο σκιών
και εργαστήριο κατασκευής φιγούρας
με τον Νικόλα Τζιβελέκη!

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» διοργανώνει τρίωρο σεμινάριο-εργαστήριο με θέμα το θέατρο σκιών και την κατασκευή φιγούρας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να συζητηθούν διάφορες πτυχές του θεάτρου σκιών, όπως ο τρόπος ζωγραφικής και κατασκευής μιας φιγούρας και του σκηνικού του θεάτρου σκιών από διάφορα υλικά (πλαστικό, χαρτόνι, δέρμα), η αλλαξοφωνία ενός καραγκιοζοπαίχτη, τα μυστικά του μπερντέ, καθώς και η κατασκευή αλλά και ο «στολισμός» του. Θα γίνει αναφορά στην κίνηση της φιγούρας μέσα σε αυτόν, στη διαδικασία προετοιμασίας μιας παράστασης, στα σκηνικά βοηθήματα, αλλά και στα διάφορα ηχητικά και οπτικά εφέ του μπερντέ. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τη δική τους επαγγελματική φιγούρα από πλαστικό, ενώ θα παρακολουθήσουν δείγμα παράστασης Καραγκιόζη με μια μικρή μονόπρακτη κωμωδία.

Εισηγητής: Νικόλας Τζιβελέκης
Ημερομηνία: Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 17:00-20:00
Κόστος: 25 € (στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα υλικά κατασκευής φιγούρας)
Ειδική τιμή για τους μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 20 €

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη μέχρι Δευτέρα 16/3/2020
τηλεφωνικώς στο 210-3231164 (καθημερινές 16:00-21:00)
ή με e-mail στο filoi.laikon.organon@gmail.com

Ο Νικόλας Τζιβελέκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993, ανήκει στη νέα γενιά Ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών και είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο του θεάτρου σκιών το 2009.

Απόκτησε σημαντική εμπειρία κατά καιρούς κοντά σε διάφορους καλλιτέχνες του είδους. Κάνει γνωστότερη την δράση του στο χώρο την τηλεοπτική σεζόν 2011-2012 παρουσιάζοντας στο κανάλι KONTRA μια σειρά 15 παραστάσεων θεάτρου σκιών. Ταξιδεύει δύο φορές στη Γαλλία, Παρίσι (2013) και Τουλούζ (2014) ύστερα από πρόσκληση, όπου παρουσίασε το έργο “Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι”. Επίσης, το 2014 κερδίζει το βραβείο «ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» και βραβείο «ΣΚΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» με το έργο «Ροδοσήμα, ο άρχοντας της ζούγκλας», στους 5ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών στην Πάτρα. Ως μέλος της ομάδας «Οθόνιον» του ΕΚΠΑ το 2017 συνεργάζεται με την Όλια Λαζαρίδου στην παράσταση «Ο γάμος του Καραχμέτη» του Αλ. Παπαδιαμάντη με το δραμάτιο «Ο Καραγκιόζης νεκροθάφτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη. Επίσης, το 2019 μαζί με τον καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη παίζουν το έργο «Φιλοθέη. Η αρχοντοπούλα των Αθηνών» του Ιωσήφ Βιβιλάκη στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, στο σύλλογο των αρχαιολόγων και στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα. Τέλος, είναι κατασκευαστής φιγούρων και σκηνικών θεάτρου σκιών, ενώ έχει λάβει μέρος και σε διάφορες εκθέσεις.

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/