Χορός

8,15,22,29 Μαρτίου & 5 Απριλίου 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΧΟΡΟ
«Χορευτικές Εθνογραφίες»
Γενική επιμέλεια: Ρένα Λουτζάκη

Μετά τα αφιερώματα στην «Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» και την «Παράδοση του Ρεμπέτικου», ο φετινός κύκλος διαλέξεων  συνεχίζεται με ένα σεμινάριο για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Περιλαμβάνει μια σειρά πέντε ομιλιών με τον γενικό τίτλο «Χορευτικές Εθνογραφίες», με την επιμέλεια της ανθρωπολόγου του χορού Ρένας Λουτζάκη, αν. καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Το σεμινάριο εστιάζει σε πέντε σύγχρονα εθνογραφικά πλαίσια σε ισάριθμες περιοχές-κοινότητες-ομάδες με διαφορετική χορευτική κουλτούρα. Οι εισηγητές αντλούν πρωτογενές υλικό από την προσωπική τους επιτόπια έρευνα στις συγκεκριμένες περιοχές: Θράκη (Ρένα Λουτζάκη), Ανατολική Μακεδονία (Χρήστος Παπακώστας), Συρράκο Ιωαννίνων (Ελευθερία Γκαρτζονίκα), Σπήλαιο Γρεβενών (Νίκη Νιώρα), και Λευκάδα (Μαρία Κουτσούμπα)­­. Παρουσιάζουν ποικίλα χορευτικά δρώμενα, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα του αντικειμένου «χορός», εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές  και καταλήγουν σε υποθέσεις και πορίσματα. Έτσι, μέσα από διαφορετικές χορευτικές εθνογραφίες, φωτίζουν ποικίλες πτυχές του χορευτικού φαινομένου, με στόχο την πολύπλευρη κατανόηση και ερμηνεία των χορών και των χορευτών, καθώς και την ανάδειξη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας.

Στο τέλος ορισμένων εισηγήσεων θα επιχειρηθεί και μια πρακτική γνωριμία με επιλεγμένους τοπικούς χορούς, μέσα από μικρό μάθημα χορού.

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00
Ιχνηλατώντας τα χωριά της Θράκης, με οδηγό τον χορό και τα έθιμά τους.

Ομιλήτρια: Ρένα Λουτζάκη, ανθρωπολόγος του χορού αν. καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Η Θράκη αποτελεί το βορειότερο αλλά και το ανατολικότερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Ειδικότερα, η επιρροή της Ανατολής είναι φανερή όχι τόσο στο περιβάλλον, που μοιάζει μ’ εκείνο της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, όσο στον πολιτισμό (κτήρια, φαγητό, τραγούδι, χορός, δρώμενα, κοινωνικές εκδηλώσεις). Ο Έβρος αποτελεί το κατεξοχήν σύνορο της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των όμορων λαών.

Στην παρουσίαση θα εξετάσουμε την τοπική αντίληψη για τα είδη χορού που παράγονται στα διαφορετικά στάδια μιας τελετουργίας ή ενός κοινωνικού γεγονότος, για τους ρόλους που ερμηνεύονται μέσα από το επικοινωνιακό περιβάλλον, καθώς  και  για τον λόγο που διατυπώνεται σχετικά με την οργάνωση των κοινωνικών φαινομένων.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ομιλητής: Χρήστος Παπακώστας, επ. καθηγητής ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00
ΣΥΡΡΑΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ομιλήτρια: Ελευθερία Γκαρτζονίκα-Κώτσικα, δρ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, ώρα 19:00
ΣΠΗΛΑΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ομιλητής: Νίκη Νιώρα, Υποψήφια δρ ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, ώρα 19:00
ΛΕΥΚΑΔΑ
Ομιλήτρια: Μαρία Κουτσούμπα, αν. καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών