Μουσικό Σύνολο
«Σμυρναίικης και Ρεμπέτικης μουσικής»
με την Ιφιγένεια Ιωάννου

Νοέμβριος 2020 – Ιούνιος 2020
Ημέρα & ώρα: Πέμπτη 19:30-21:30
Έναρξη Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη λαϊκή μουσική των αστικών κέντρων των αρχών του 20ου αιώνα και του Μεσοπολέμου να συμμετάσχουν στο σύνολο «Σμυρναίικης και Ρεμπέτικης μουσικής», με σκοπό να μελετήσουν και να ερμηνεύσουν επιλεγμένο ρεπερτόριο από τη δισκογραφία της εποχής, που περιλαμβάνει ανώνυμα και επώνυμα τραγούδια και οργανικούς σκοπούς.

Στόχος του συνόλου είναι μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση του εν λόγω μουσικού υλικού, με τρόπο που σέβεται τις υφολογικές ιδιαιτερότητές του. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων το σύνολο θα παρουσιαστεί σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των καλοκαιρινών μουσικών εκδηλώσεων του ΚΕΜΦΑ.

Έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια όλων μας, η διεξαγωγή των μαθημάτων θα πραγματοποιείται τηρώντας με αυστηρότητα τις οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον ΕΟΔΥ, τα οποία αφορούν όλες τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης της χώρας μας. Σημειώνεται ότι, στους χώρους διεξαγωγής των μαθημάτων που υλοποιούνται με φυσική παρουσία, έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται πλήρως όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας (φυσικός αερισμός, σήμανση για τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας και αντισηπτικού υγρού, καθημερινή σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών, τοπική απολύμανση των μουσικών οργάνων και των επιφανειών που αγγίζονται από σπουδαστές και καθηγητές, κενό χρονικό διάστημα μεταξύ των μαθημάτων για αερισμό των αιθουσών).

 Επίπεδο: Για τη συμμετοχή στο σύνολο απαιτείται ικανοποιητικό επίπεδο σε κάποιο μουσικό όργανο, συγκερασμένο ή ασυγκέραστο, σε κρουστό ή στο τραγούδι. Ενδείκνυται οι συμμετέχοντες να έχουν βασικές γνώσεις τροπικών συστημάτων και ανάγνωσης του πενταγράμμου.

Επιμέλεια – συντονισμός: Ιφιγένεια Ιωάννου
Διάρκεια: Νοέμβριος 2020 – Ιούνιος 2021
Συναντήσεις: Δύο δίωρες συναντήσεις τον μήνα, από την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου
και κάθε δεύτερη Πέμπτη, 19:30 -21:30
Κόστος: 20 € / μήνα (+ 10€ εγγραφή). Ειδική τιμή για μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 15€/μήνα

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες
Διονυσία Μούγια, τηλ. 2103231164. Ώρες επικοινωνίας 16:00-21:00
ή στο filoi.laikon.organon@gmail.com

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στην κλασσική κιθάρα, ενώ παράλληλα παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα μουσικής. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης και συνέχισε τις μουσικές σπουδές της, αποκτώντας Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας (2002) και Πτυχίο Κιθάρας (2003). Το 2005 πήρε το Δίπλωμα της Κιθάρας με Α’ βραβείο και Πτυχίο Αντίστιξης, καθώς και Πτυχίο Φούγκας το 2007. Από το 2003 μέχρι το 2008 παρέδιδε, παράλληλα με τις σπουδές της, μαθήματα κιθάρας σε Ωδεία και σχολεία της Αθήνας. Το 2008 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα) με βασικό όργανο το Κανονάκι. Στα πλαίσια των πανεπιστημιακών της σπουδών πραγματοποίησε εξάμηνη πρακτική άσκηση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και εκπόνησε διπλωματική εργασία με θέμα: «Ρίτα Αμπατζή, υφολογική ανάλυση του ρεπερτορίου της», με Επιβλ. Καθηγητή τον Γ. Κοκκώνη. Συνέχισε τις σπουδές της παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης με τίτλο «Φωνητική & Ενόργανη Μουσική» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στο κανονάκι με Καθηγητή τον Πάνο Δημητρακόπουλο.
Από το 2011 μέχρι σήμερα συμμετείχε σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα και έλαβε μέρος σε σειρά εμφανίσεων με τον Δημήτρη Μυστακίδη («Ρεμπέτικα με κιθάρες»), Μπάμπη Τσέρτο, Δημήτρη Λάππα («Τα Πειραγμένα»), ενώ εμφανίστηκε συστηματικά (2013-2016) στην «Πριγκηπέσσα», μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, ως μέλος (τραγούδι & κανονάκι) του βασικού σχήματος και στη μουσική σκηνή «Poems & Crimes» (2017) με τους Νίκο Τατασόπουλο, Δημήτρη Μηταράκη και Βασίλη Σκούτα.
Σήμερα, παραδίδει μαθήματα στο Κανονάκι στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά και στον Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», ενώ παράλληλα πραγματοποιεί σειρά εμφανίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό με το σχήμα «Τα Πειραγμένα».

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/