Ο Γιώργος Παππάς γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Το 1999 αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και από τα μαθητικά του χρόνια ξεκινά την εκμάθηση της παραδοσιακής μουσικής και των νυκτών παραδοσιακών οργάνων ταμπουρά, ουτιού, πολίτικου και στεριανού λαούτου σε συνδυασμό με σπουδές στην ευρωπαϊκή μουσική και το κλασσικού αλλά και τζάζ πιάνου.

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδίκευση στον ταμπουρά. Επίσης απόφοιτος της σχολής Μουσικής Τεχνολογίας του ΟΕΕΚ και έχει επίσης σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά έως το πτυχίο Φυγής και πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής. Διαθέτει ακόμη πτυχίο και 1ο βραβείο στο ούτι και τον ταμπουρά από το Εθνικό Ωδείο, όπου διδάχτηκε από το Νίκο Γράψα ενώ είναι κάτοχος 2ου πανελληνίου βραβείου στο ούτι στους μαθητικούς αγώνες του 1999. Αυτή την περίοδο ξεκινά το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ανατολικής μουσικής και μουσικής τεχνολογίας, τζαζ πιάνου και μουσικών ομάδων με καθηγητές τους Ross Daly, Νίκο Γράψα, Χρήστο Τσιαμούλη, Mehmet Erenler, Simon Shaheen, Haig Yazidjan, Yurdal Tockan, Γιάννη Μαλαφή, Χρήστο Μαστρογιαννίδη, Χάρη Λαμπράκη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Κώστα Σιδερή κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, συνθέτες και σχήματα όπως οι Δυνάμεις του Αιγαίου, οι Polis, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Haig Yazidjan,  ο Σταύρος Σιόλας, η Ευτυχία Μητρίτσα, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Μάριος Φραγκούλης, η Σοφία Παπάζογλου, η Βασιλική Καρακώστα, η Φωτεινή Βελεσιώτου,  ο Θοδωρής Μέρμηγκας,  η Ασπασία Στατηγού, ο Χρήστος Τσιαμούλης,  o Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, o Γιώργος Λυκούρας,  o Νίκος Γράψας, η Μαρία Αναματερού, ο Μανώλης Καρπάθιος, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μάνος Πυροβολάκης, η Λιζέτα Καλημέρη,  η Αρετή Κετιμέ,  ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Βαγγέλης Καρίπης, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ηρώ Σαϊα, ο Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης, ο Ζαχαρίας Καρούνης κ .α.

Έχει παρουσία στη δισκογραφία ως εκτελεστής, συνθέτης και ενορχηστρωτής ενώ στην καριέρα του περιλαμβάνονται μουσικές συνθέσεις για τρία παιδικά παραμύθια, δύο θεατρικά έργα και για ταινίες. Έχει συνθέσει μια σειρά οργανικών κομματιών με τίτλο The Sinking Project. Έχει επενδύσει μουσικά και έχει γράψει μουσική για την θεατρική παράσταση «Τι καλά το λέει το αηδόνι» που παρουσιάστηκε το 2019 στο θέατρο Altera Pars με θέμα τις παραλογές και την λαϊκή ποίηση. Το 2021 δημιουργεί το SeaSide Studio, έναν χώρο μουσικής παραγωγής από τον οποίο έχουν ήδη προκύψει αρκετές ανεξάρτητες παραγωγές αλλά και δύο cd.

Εδώ και 20  χρόνια δραστηριοποιείται ως εκτελεστής νυκτών παραδοσιακών εγχόρδων οργάνων σε συναυλίες, τηλεοπτικά προγράμματα και ηχογραφήσεις αλλά και ως καθηγητής παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως το ούτι, το λαούτο, η λάφτα και ο ταμπουράς. Επίσης έχει διδάξει σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέμα την ευρύτερη παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας αλλά και το θεωρητικό σύστημα του Μακάμ της Πόλης.

 

 

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/