Μουσικό Σύνολο
«Σμυρναίικης και Ρεμπέτικης μουσικής»
με την Ιφιγένεια Ιωάννου

Ιανουάριος – Ιούνιος 2020
Ημέρα & ώρα: Παρασκευή 18:00-20:00
Έναρξη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη λαϊκή μουσική των αστικών κέντρων των αρχών του 20ου αιώνα και του Μεσοπολέμου να συμμετάσχουν στο σύνολο «Σμυρναίικης και Ρεμπέτικης μουσικής», με σκοπό να μελετήσουν και να ερμηνεύσουν επιλεγμένο ρεπερτόριο από τη δισκογραφία της εποχής, που περιλαμβάνει ανώνυμα και επώνυμα τραγούδια και οργανικούς σκοπούς.
Στόχος του συνόλου είναι μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση του εν λόγω μουσικού υλικού, με τρόπο που σέβεται τις υφολογικές ιδιαιτερότητές του.
Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων το σύνολο θα παρουσιαστεί σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των καλοκαιρινών μουσικών εκδηλώσεων του ΚΕΜΦΑ.

Επίπεδο: Για τη συμμετοχή στο σύνολο απαιτείται ικανοποιητικό επίπεδο σε κάποιο μουσικό όργανο, συγκερασμένο ή ασυγκέραστο, σε κρουστό ή στο τραγούδι. Ενδείκνυται οι συμμετέχοντες να έχουν βασικές γνώσεις τροπικών συστημάτων και ανάγνωσης του πενταγράμμου.

Επιμέλεια – συντονισμός: Ιφιγένεια Ιωάννου
Διάρκεια: Ιανουάριος – Ιούνιος 2020
Συναντήσεις: Δύο δίωρες συναντήσεις τον μήνα, Παρασκευή 18:00 -20:00
Κόστος: 10 € / μήνα (+ εγγραφή)

Ημερομηνίες σεμιναρίων:
10 και 17 Ιανουαρίου,
7 και 21 Φεβρουαρίου,
6 και 20 Μαρτίου,
3 Απριλίου,
15 και 29 Μαΐου,
12 και 26 Ιουνίου.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη μέχρι τις 7/1/2019,
τηλεφωνικώς στο 210-3231164 (καθημερινές 16:00-21:00)
ή με e-mail στο filoi.laikon.organon@gmail.com.

 

Η Ιφιγένεια Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στην κλασσική κιθάρα, ενώ παράλληλα παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα δυτικής μουσικής. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης και συνέχισε τις μουσικές σπουδές της, αποκτώντας Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας και Πτυχίο Κιθάρας. Το 2005 πήρε το Δίπλωμα Κιθάρας με Α’ βραβείο, Πτυχίο Αντίστιξης και στη συνέχεια Πτυχίο Φούγκας (Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες»). Το 2008 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με βασικό όργανο το Κανονάκι, ενώ πραγματοποίησε εξάμηνη πρακτική άσκηση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα πλαίσια των σπουδών της εκπόνησε διπλωματική εργασία με θέμα: «Ρίτα Αμπατζή, υφολογική ανάλυση του ρεπερτορίου της», με Επιβλ. Καθηγητή τον Γ. Κοκκώνη. Το 2018 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης με γενικό τίτλο «Ερμηνεία Ενόργανης & Φωνητικής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), εμβαθύνοντας τις γνώσεις της στο Κανονάκι με δάσκαλο τον Π. Δημητρακόπουλο. Από το 2013 έως σήμερα συμμετέχει σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα με τους Μπ. Τσέρτο, Κ. Γκουβέντα, Ν. Τατασόπουλο, Δ. Μηταράκη και Β. Σκούτα και έλαβε μέρος σε σειρά εμφανίσεων με τον Δ. Μυστακίδη με το σχήμα «Εσπεράντο» και «Ρεμπέτικα με Κιθάρες». Ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην «Πριγκηπέσσα», μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης -έως τον Μάιο του 2016- ως μέλος (φωνή & κανονάκι) του βασικού σχήματος (Δ. Σφίγγος, Χ. Μαστέλος, Τ. Χαλκιάς), ενώ από το 2018 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Λάππα πραγματοποιώντας σειρά εμφανίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό με το σχήμα «Τα Πειραγμένα». Είναι μέλος της Euromediterranean Orchestra, η οποία συγκροτήθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Anna Lindh και διδάσκει κανονάκι σε Μουσικά Σχολεία της Αθήνας.

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/