Ομαδικό μάθημα σαντουριών
με τον Παναγιώτη Βέργο

Ημέρα και ώρα: Τετάρτη 20.20-21.20

Το σαντούρι είναι το λαϊκό πιάνο της παράδοσης μας. Στο Αιγαίο πέλαγος έχει σολιστικό ρόλο μαζί με το βιολί, παράλληλα μπορεί να έχει και συνοδευτικό μαζί με το λαούτο. Στο ομαδικό μάθημα θα γνωρίσουμε σκοπούς και τραγούδια από το Βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα θα επικεντρωθούμε στο ύφος κάθε περιοχής και με τους δυο ρόλους του οργάνου.

Επιμέλεια – συντονισμός: Παναγιώτης Βέργος

Διάρκεια: Οκτώβριος 2023 – Ιούνιος 2024
Ημερομηνία πρώτης συνάντησης: Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, δωρεάν για τα νέα μέλη, σε περίπτωση που δεν συνεχίσουν

Ημέρα και ώρα συναντήσεων: Τετάρτη 20.20-21.20

Κόστος: 100€/τρίμηνο με προπληρωμή ή 120€/τρίμηνο (+10€ εγγραφή)
Ειδική τιμή για ανηλίκους: 75€/τρίμηνο με προπληρωμή ή 95€/τρίμηνο (+10€ εγγραφή)

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
Τηλ.: 210-3231164, καθημερινές 16.00-20.00
e-mail: filoi.laikon.organon@gmail.com

 

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Βέργο:

Ο Παναγιώτης Βέργος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Η καταγωγή του από την Ανεμώτια της Λέσβου επέδρασε καταλυτικά στα πρώτα του μουσικά ερεθίσματα, που προέρχονται από τις τοπικές ορχήστρες του νησιού. Ξεκίνησε τη μουσική του πορεία και την ενασχόλησή του με το σαντούρι το έτος 1995. Δάσκαλος στα πρώτα του μουσικά βήματα ήταν ο δεξιοτέχνης του σαντουριού Δημήτρης Κοφτερός. Είναι κάτοχος ανωτέρων θεωρητικών (Αρμονίας-Αντίστιξης) και Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής.
Από το 2004 έως το 2009 εργάστηκε ως τακτικό μέλος της ορχήστρας του συγκροτήματος «Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου», δίνοντας καθημερινές παραστάσεις και συμμετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Επίσης, εργάστηκε ως καθηγητής στα μουσικά σχολεία Λαμίας και Αλίμου, ενώ από το 2008 έως το 2014 δίδαξε σαντούρι στο ΤΕΙ Ηπείρου, στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ενώ την ίδια χρονιά αρχίζει η συνεργασία του με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” όπου διδάσκει μέχρι και σήμερα.
Από το 2018 διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Μουσικών Σπουδών, στο πρόγραμμα “Εκτέλεση-Ερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής”.
Από το 2008 είναι μέλος της ορχήστρας του Νίκου Οικονομίδη, συμμετέχοντας σε δισκογραφικές συλλογές και σε πλήθος συναυλιών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες του ελληνικού παραδοσιακού λαϊκού και έντεχνου χώρου σε τηλεοπτικά προγράμματα, ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα, καθώς επίσης και σε δισκογραφικές μουσικές συλλογές.
Το 2016 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Σκοποί της Λέσβου», το 2018 «Ταξίδι στη Λέσβο» και το 2022 «Αϊβαλί, Πέργαμος και Δικελί». Πιστός στη μουσική παράδοση δίνει έμφαση στο ύφος και το μουσικό ιδίωμα, με επιμονή στην εκτέλεση και ερμηνεία των σκοπών και τραγουδιών κάθε περιοχής της Ελλάδος.

 

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/