Σεμινάριο «Παραδοσιακοί δρόμοι – μακάμ»
με τον Γεράσιμο Σ. Παπαδόπουλο

Τρίμηνο διαδικτυακό σεμινάριο
Εκκίνηση: 5 Οκτωβρίου 2020

Λήξη: 21 Δεκεμβρίου 2020
Ημέρα & ώρα: Δευτέρα 19:00-20:00

Το σεμινάριο αποτελείται από δώδεκα ομαδικά μαθήματα, τα οποία γίνονται κάθε Δευτέρα στις 19:00 για τρεις μήνες μέσω διαδικτύου και έχουν διάρκεια 60′.

Απευθύνεται σε μουσικούς ή μη μουσικούς που θέλουν να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας και μελωδικής δομής των μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολής, με χρήση πλήθους παραδειγμάτων τόσο από το λαϊκό ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου, όσο και από το λόγιο ρεπερτόριο της Νέο-Βυζαντινής και της Οθωμανικής μουσικής. Στα μαθήματα γίνεται εκ του μηδενός εκμάθηση των θεωρητικών εννοιών της τροπικότητας, ανάλυση των βασικών συγχόρδων (τετράχορδα, πεντάχορδα, τρίχορδα) και, τέλος, των βασικών μακάμ με τα οποία σχετίζονται (Ουσάκ, Χουσεϊνί, Ραστ, Νικρίζ, Νιχαβέντ, Κιουρντί, Χιτζάζ, Σεγκιάχ, Χουζάμ, Σαμπά, Καρτσιγιάρ κ.ά.). Επίσης, γίνεται εκμάθηση και χρήση του τουρκικού πενταγράμμου και των ειδικών συμβάσεών του.

Για την παρακολούθηση των μαθημάτων συνίσταται στοιχειώδης γνώση των κανόνων του ευρωπαϊκού πενταγράμμου.

Διάρκεια: Οκτώβριος 2020-Δεκέμβριος 2020

Ημέρα & ώρα: Δευτέρα 19:00-20:00 (διαδικτυακά)

Κόστος: 120€/τρίμηνο με πληρωμή σε 2 δόσεις ή 100€/τρίμηνο για εφάπαξ πληρωμή.

Το πρώτο μάθημα στις 5 Οκτωβρίου 2020 είναι δωρεάν.
Κόστος εγγραφής: 10€

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες
Διονυσία Μούγια, τηλ. 2103231164. Ώρες επικοινωνίας 16:00-21:00 ή στο filoi.laikon.organon@gmail.com

Διδάσκει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε φιλολογία, έκανε μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Βυζαντινή Μουσικολογία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Ξεκίνησε να ψέλνει από μικρό παιδί, ενώ το 2011 πήρε δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με δάσκαλο τον δρα Γρηγόρη Αναστασίου. Μελέτησε τουρκικό ούτι και θεωρία των μακάμ με τους Χρίστο Τσιαμούλη, Αλέξανδρο Παπαδημητράκη, Yurdal Tokcan, Muhittin Kemal Temel, Κυριάκο Ταπάκη και Χάρη Λαμπράκη, καθώς και οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdoğdular. Τραγουδά παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια σε διάφορα σχήματα στην Αθήνα, παίζοντας ούτι και τζουρά, ενώ είναι μέλος του String Theory Ensemble, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Πατεράκη. Ψέλνει σε διάφορους ναούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, και είναι βασικό μέλος της βυζαντινής χορωδίας «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης». Στο επίκεντρο του ακαδημαϊκού του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σχέση γλώσσας και μουσικής, με ειδικότερο ερευνητικό του στόχο την πολυεπίπεδη γλωσσολογική ανάλυση και θεωρητικοποίηση της ψαλτικής τέχνης συγχρονικά και διαχρονικά. Από το 2018 διδάσκει σε σεμιναριακό επίπεδο θεωρία των μακάμ στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

  • Ανδρίκος, Νίκος. 2018. Οι λαϊκοί δρόμοι στο μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι: σχεδίασμα λαϊκής τροπικής θεωρίας. Αθήνα: Τόπος.
  • Βούλγαρης, Ευγένιος & Βανταράκης, Βασίλης. 2006. Το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Σμυρναίικα και πειραιώτικα ρεμπέτικα 1922-1940. Αθήνα: Fagotto.
  • Feldman, Walter. 1996. Music of the Ottoman Court. Makam, Composition and the Early Ottoman Instrumental Repertoire. Βερολίνο: VWB.
  • Μαυροειδής, Μάριος. 1999. Οι μουσικοί τρόποι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα: Fagotto.
  • Μουράτ, Αϋντεμίρ. 2012. Το τουρκικό μακάμ (μτφρ. Σ. Κομποτιάτη). Αθήνα: Fagotto.
  • Τσιαμούλης, Χρίστος & Παύλος, Ερευνίδης. 1998. Ρωμηοί Συνθέτες της Πόλης. Αθήνα: Δόμος

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/