Σεμινάριο

«Εισαγωγή στους παραδοσιακούς δρόμους – μακάμ»

με τον Γεράσιμο Σ. Παπαδόπουλο

 

Τρίμηνο διαδικτυακό σεμινάριο
Εκκίνηση: 26 Ιανουαρίου 2022

Λήξη: 13 Απριλίου 2022
Ημέρα & ώρα: Τετάρτη 19:30-20:30

Απευθύνεται σε μουσικούς ή μη μουσικούς που θέλουν να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας και μελωδικής δομής των μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολής, με χρήση παραδειγμάτων τόσο από το λαϊκό ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου, όσο και από το λόγιο ρεπερτόριο της Νεο-Βυζαντινής και της Οθωμανικής μουσικής.

Στα μαθήματα γίνεται εκ του μηδενός εκμάθηση των θεωρητικών εννοιών της τροπικότητας, ανάλυση των βασικών συγχόρδων (τετράχορδα, πεντάχορδα, τρίχορδα) και, τέλος, των βασικών
μακάμ με τα οποία σχετίζονται (Ουσάκ, Χουσεϊνί, Ραστ, Νικρίζ, Νιχαβέντ, Κιουρντί, Χιτζάζ, Σεγκιάχ, Χουζάμ, Σαμπά, Καρτσιγιάρ κ.ά.). Επίσης, γίνεται εκμάθηση και χρήση του τουρκικού πενταγράμμου και των ειδικών συμβάσεών του. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων συνίσταται στοιχειώδης γνώση των κανόνων του ευρωπαϊκού πενταγράμμου.

Κόστος: 120€/τρίμηνο με πληρωμή σε 2 δόσεις ή 100€/τρίμηνο για εφάπαξ πληρωμή.

Το πρώτο μάθημα στις 26 Ιανουαρίου 2022 είναι δωρεάν.
Κόστος εγγραφής: 10€

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες
τηλ. 2103231164. Ώρες επικοινωνίας 16:00-21:00 ή στο filoi.laikon.organon@gmail.com
Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος

Διδάσκει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε φιλολογία, έκανε μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας στη Βυζαντινή Μουσικολογία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη. Ξεκίνησε να ψέλνει από μικρό παιδί, ενώ το 2011 πήρε δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με δάσκαλο τον δρα Γρηγόρη Αναστασίου. Στο επίκεντρο του ακαδημαϊκού του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σχέση γλώσσας και μουσικής, με ειδικότερο ερευνητικό του στόχο την πολυεπίπεδη γλωσσολογική ανάλυση και θεωρητικοποίηση της ψαλτικής τέχνης συγχρονικά και διαχρονικά. Μελέτησε τουρκικό ούτι και θεωρία των μακάμ με τους Ανδρέα Χριστοδούλου, Χρίστο Τσιαμούλη, Αλέξανδρο Παπαδημητράκη, Yurdal Tokcan, Muhittin Kemal Temel, Κυριάκο Ταπάκη και Χάρη Λαμπράκη, καθώς και οθωμανικό τραγούδι με τον Ahmet Erdoğdular. Τραγουδά παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια με διάφορα σχήματα στην Αθήνα παίζοντας ούτι, ενώ είναι μέλος του String Theory Quartet, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Πατεράκη. Ψέλνει σε διάφορους ναούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, και είναι βασικό μέλος της βυζαντινής χορωδίας «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης». Διδάσκει θεωρία των μακάμ στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», ρεπερτόριο βυζαντινής μουσικής στο Labyrinth online, και αγγλική ορολογία βυζαντινομουσικολογικών όρων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και παραμύθι, έργα λόγιας τροπικής μουσικής, καθώς και λαϊκά, παιδικά και ανατολίτικα τραγούδια.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

• Ανδρίκος, Νίκος. 2018. Οι λαϊκοί δρόμοι στο μεσοπολεμικό αστικό τραγούδι: σχεδίασμα λαϊκής   τροπικής θεωρίας. Αθήνα: Τόπος.
• Βούλγαρης, Ευγένιος & Βανταράκης, Βασίλης. 2006. Το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Σμυρναίικα και πειραιώτικα ρεμπέτικα 1922-1940. Αθήνα: Fagotto.
• Feldman, Walter. 1996. Music of the Ottoman Court. Makam, Composition & the Early Ottoman Instrumental Repertoire. Berlin: VWB.
• Μαυροειδής, Μάριος. 1999. Οι μουσικοί τρόποι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αθήνα: Fagotto.
• Μουράτ, Αϋντεμίρ. 2012. Το τουρκικό μακάμ (μτφρ. Σ. Κομποτιάτη). Αθήνα: Fagotto.
• Τσιαμούλης, Χρίστος & Παύλος, Ερευνίδης. 1998. Ρωμηοί Συνθέτες της Πόλης. Αθήνα: Δόμος

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/