Σεμινάριο/ Μουσική ομάδα: «Η μουσική της Κρήτης»
με τον Μανώλη Μπουνταλάκη

Α΄ κύκλος: Γνωριμία με τα ηχοχρώματα της κρητικής μουσικής παράδοσης.
Τρεις τρίωρες συναντήσεις

Στις συναντήσεις αυτές θα γίνει μια πρώτη γνωριμία με τη μουσική παράδοση της Κρήτης και τα ποικίλα ηχοχρώματα που την απαρτίζουν. Στον Α΄ κύκλο του σεμιναρίου θα εξεταστεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο το ρεπερτόριο της κρητικής λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Θα μελετηθούν τραγούδια και σκοποί από όλους τους νομούς της Κρήτης, σε μια προσπάθεια ρεπερτοριακής γνωριμίας με το συγκεκριμένο μουσικό είδος. Από τις λασηθιώτικες κοντυλιές και το καστρινό πηδηχτό έως την ρεθυμνιώτικη σούστα και τον χανιώτικο συρτό, θα αναφερθούν τα τοπικά ηχοχρώματα που μπορεί να συναντήσει κάποιος μελετώντας την κρητική μουσική παράδοση, και θα αναδειχθούν οι αντιπροσωπευτικοί χοροί και οι μελωδίες τους από κάθε νομό.

Στα σεμινάρια είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, ανεξαρτήτως του τι παραδοσιακό όργανο παίζουν, καθώς σκοπός του σεμιναρίου  είναι η γνωριμία της κρητικής μουσικής παράδοσης, κυρίως προς μη κρητικά μουσικά όργανα, και τραγουδιστές. Θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα ήχου και εικόνας, και θα δοθούν παρτιτούρες, για την ομαδική μελέτη που θα γίνεται, αλλά και προς διευκόλυνση της λειτουργίας του σεμιναρίου.

Επίπεδο: Για τη συμμετοχή των ενεργών μαθητών απαιτείται ανάγνωση του πενταγράμμου και ικανοποιητικό επίπεδο σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο ή φωνή.

Διάρκεια: 3 τρίωρες συναντήσεις
Ημερομηνίες: Παρασκευή 15, 22 & 29 Μαρτίου 18:00-21:00
Συνολικό κόστος: 50 ευρώ ενεργοί μαθητές* / 20 ευρώ ακροατές

*Ειδική τιμή για τα μέλη και τους μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 40 ευρώ ενεργοί μαθητές, 10 ευρώ ακροατές.

Ο Μανώλης Μπουνταλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, και κατάγεται από το Τυμπάκι Ηρακλείου.
Από μικρή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αρχίζοντας, 9 χρονών, να μαθαίνει κρητική λύρα. Μαθήτευσε με τους Μανώλη Πυροβολάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Λεωνίδα Κλάδο και Σπύρο Σηφογιωργάκη.  Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Παλλήνης, όπου εκτός από κρητική λύρα, διδάχτηκε και πολίτικη λύρα δίπλα στον Στρατή Ψαραδέλλη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατεύθυνση Εθνομουσικολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της Εθνομουσικολογίας, μέσα από το Διατμηματικό ΠΜΣ – Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία του ίδιου τμήματος. Το πεδίο της έρευνάς του είναι η κρητική μουσική παράδοση, ενώ θέμα της διπλωματικής διατριβής του είναι «Η κρητική μουσική παράδοση του σήμερα, εθνομουσικολογική προσέγγιση της σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής». Επίσης, είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής του Παναρμόνιου Ωδείου, με δάσκαλο τον Θεοφάνη Σουλακέλη, και διπλωματούχος Φυγής του Ωδείου Σ. Δημητρακόπουλος, με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Σκορδίλη. Παράλληλα, συνεχίζει τη προσωπική μελέτη του γύρω από τις αχλαδόσχημες λύρες, και τα όργανα που θεωρούνται ζυγιά της κρητικής λύρας.

Έχει διδάξει κρητική και πολίτικη λύρα στο Ωδείο Αθηνών (2012-15) και σε Συλλόγους Κρητών στην Αθήνα. Παράλληλα, συμμετείχε ως μέλος στο Μουσικό Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Μαθητική Ορχήστρα Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στην Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Ινστιτούτου Melody Spirit.

Είναι μέλος σε πολλά μουσικά σχήματα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με συμμετοχή σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ, και έχει συνεργαστεί σε δισκογραφίες και συναυλίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Χρίστος Τσιαμούλης, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά.