Σεμινάριο
Οι ρυθμικοί κύκλοι (usul)
στη λόγια και δημοτική μουσική της Ανατολής
με τον Στέφανο Αγιόπουλο

Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε για πολλούς αιώνες το μουσικό κέντρο των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Μουσικοί διαφόρων εθνοτικών κοινοτήτων, Τούρκοι, Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Αρμένιοι και Εβραίοι, συνέθεσαν μουσικά έργα που εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο της λόγιας μουσικής, επηρεαζόμενοι τόσο από την Αραβοπερσική και Βυζαντινή παράδοση, όσο και από τις παραδοσιακές μουσικές των λαών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τους ρυθμικούς κύκλους (usul) αυτού του ρεπερτορίου. Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συναντήσεις διάρκειας δυόμιση ωρών, που περιλαμβάνουν τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος. Θα μελετηθούν οι ρυθμικές δομές στη λόγια μουσική της Πόλης και η απόδοσή τους στα κατάλληλα κρουστά όργανα (fasıl daire, tef, bendir κ.ά.). Θα γίνει επισκόπηση των παραλλαγών και του ρυθμικού «στολίσματος» (velvele) των διαφόρων usul, ξεχωριστά για κάθε κρουστό, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο ρυθμικό συνδυασμό. Θα μελετηθεί επίσης η συσχέτιση και αλληλεπίδραση ορισμένων usul με τους παραδοσιακούς ρυθμούς άλλων περιοχών, όπως του Ελλαδικού χώρου και των Βαλκανίων. Στο δεύτερο-πρακτικό μέρος κάθε συνάντησης, θα γίνεται σύμπραξη με την Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής του ΚΕΜΦΑ (επιμέλεια: Αχιλλέας Τίγκας) και το μουσικό σχήμα «Ferah Τrio».

Επίπεδο: Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε μουσικούς κρουστών που έχουν τη στοιχειώδη εμπειρία ανάγνωσης ρυθμικής παρτιτούρας. Ωστόσο είναι δυνατή και η απλή παρακολούθηση από μουσικούς άλλων οργάνων, ή από όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη ρυθμολογία της ανατολικής μουσικής. Στην περίπτωση της ενεργού συμμετοχής, κάθε συμμετέχων θα πρέπει να έχει κάποιο κατάλληλο κρουστό όργανο (bendir, riq, daire), ή -δηλώνοντάς το εγκαίρως στη Γραμματεία- να ζητήσει κάποιο από τα (σε περιορισμένο αριθμό) όργανα που διαθέτει το ΚΕΜΦΑ.

Εισηγητής: Στέφανος Αγιόπουλος
Ημερομηνίες: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, 19:00-21:30
Σάββατο 25 Ιανουαρίου, 14:00-16:30
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, 19:00-21:30
Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, 14:00-16:30

Συνολικό κόστος: Ενεργή συμμετοχή: 50 €
Ειδική τιμή για τους μαθητές του ΚΕΜΦΑ 40 €
Απλή παρακολούθηση: 25 €

Ενδεικτικό πρόγραμμα:
Στην πρώτη συνάντηση (Παρασκευή 24 Ιανουαρίου) θα παρουσιαστεί η βασική θεωρία των usul, καθώς και τα κρουστά όργανα που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μουσική με τις αντίστοιχες τεχνικές . Επίσης θα αναλυθούν τα μικρά-βασικά usul (γραφή-εφαρμογή στα κρουστά, παραλλαγές, ηχητικό υλικό, παραλληλισμός και συσχέτιση με παραδοσιακούς ρυθμούς). Θα ακολουθήσει σύμπραξη με την Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΚΕΜΦΑ.
Η δεύτερη συνάντηση (Σάββατο 25 Ιανουαρίου) θα επικεντρωθεί στην επεξήγηση των usul μεσαίας διάρκειας. Θα ακολουθήσει σύμπραξη με το Ferah Τrio.
Στην τρίτη συνάντηση (Παρασκευή 31 Ιανουαρίου) θα γίνει παρουσίαση των μεγάλων usul. Θα ακολουθήσει σύμπραξη με την Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΚΕΜΦΑ.
Στην τέταρτη συνάντηση (Σάββατο 1 Φεβρουαρίου) θα συζητηθεί η θεωρία της φόρμας «fasıl». Θα ακολουθήσει σύμπραξη με το Ferah Τrio σε μια ολοκληρωμένη φόρμα fasıl.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη μέχρι τις 22/01/2020
τηλεφωνικώς στο 210-3231164 (καθημερινές 16:00-21:00)ή με e-mail στο filoi.laikon.organon@gmail.com

Βιογραφικό

Ο Στέφανος Αγιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι πτυχιούχος στη Διατροφολογία. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική σε μικρή ηλικία, σπουδάζοντας θεωρητικά και κλασσική κιθάρα στην Ιωνική Σχολή Μουσικής Νέας Σμύρνης. Αργότερα το ενδιαφέρον του στράφηκε στα κρουστά και τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Σπούδασε κρουστά στο Παναρμόνιο Ωδείο με δάσκαλο τον Βαγγέλη Καρίπη, καθώς και ρυθμικό σολφέζ στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας με τον Πέτρο Κούρτη.
Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια κρουστών του Ahmet Misirli και του Zohar Fresco.
Το 1998 ξεκίνησε να διδάσκει κρουστά στο Κέντρο Μουσικής Αγωγής στην Καλλιθέα (καλλιτεχνική διεύθυνση Ross Daly) και κατόπιν σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές (Μουσική Σχολή Ηχοτρόπιο, Εθνικό Ωδείο Νέας Σμύρνης, κ.ά.). Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια κρουστών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό (Εθνικό Ωδείο Σπάρτης, KayaFest-Fetiye Τουρκίας, κ.ά.).
Διδάσκει κρουστά στο ΚΕΜΦΑ (ως συνέχεια των μαθημάτων στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, όπου δίδασκε από το 2011) και αναλαμβάνει σε ετήσια βάση τη μουσική επιμέλεια εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μαθητών του (αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου «Οι Κουδουναραίοι» στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, εορταστικές συναυλίες στο Ιστορικό Υφαντουργείο Σ.Ε.Ν. κ.ά.)
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς (Χρήστος Τσιαμούλης, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Lamia Bendioui, Μάκης Αμπλιανίτης, Γιώργος Μαγκλάρας, Μανώλης Καρπάθιος, Μαίρη Έσπερ, Βαγγέλης Δημούδης, κ.ά.) συμμετέχοντας σε συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις και ηχογραφήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Το 2000 συγκρότησε μαζί με τον Στέλιο Βαρβέρη το μουσικό σχήμα «Μισμαγιές» και το 2006 το σχήμα «Caravan», έχοντας ως αντικείμενο τη μελέτη και εκτέλεση της λόγιας, δημοτικής αλλά και σύγχρονης ανατολικής μουσικής. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου κρουστών «Groovy Caravan» και του μουσικού σχήματος «Ferah Trio».

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/

Πρεμιέρα σήμερα για το σεμινάριο "Οι ρυθμικοί κύκλοι (usul) στη λόγια και δημοτική μουσική της Ανατολής" με τον Στέφανο…

Gepostet von Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης" am Freitag, 24. Januar 2020