Σύνολο Κρητικής Μουσικής

με τον Μανώλη Μπουνταλάκη

Διάρκεια: 24 Οκτωβρίου 2022 – 26 Ιουνίου 2023

Ημέρα & ώρα: Δευτέρα 17:00-19:00

 

Το σύνολο κρητικής μουσικής έχει ως σκοπό του τη μελέτη του ρεπερτορίου της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τις πρώτες δισκογραφικές καταγραφές του προηγούμενου αιώνα, έως και σήμερα. Θα προσεγγίσουμε το ταξίδι του συρτού από τη Κίσσαμο έως τη πεδιάδα της Μεσσαράς, και τα διαφορετικά ηχοχρώματα των κοντυλιών που παίζονται ανά νομό, και θα αναδείξουμε το μη χορευτικό ρεπερτόριο της κρητικής μουσικής μέσα από τραγούδια που ακούγονται σε κάθε περιοχή του νησιού.

Στο σύνολο κρητικής μουσικής είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, ανεξαρτήτως του τι παραδοσιακό όργανο παίζουν, καθώς σκοπός του είναι η γνωριμία με τη κρητική μουσική παράδοση. Θα υπάρχει η χρήση οπτικοακουστικού υλικού, ενώ θα δίνονται και παρτιτούρες κατά την ομαδική μελέτη, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του συνόλου.

Επίπεδο: Για τη συμμετοχή στο σύνολο κρητικής μουσικής απαιτείται η ανάγνωση του πενταγράμμου, και ικανοποιητικό επίπεδο σε κάποιο μουσικό όργανο (ευπρόσδεκτα όλα τα όργανα, όχι μόνο τα όργανα της κρητικής μουσικής παράδοσης) ή φωνή.

Διάρκεια: 24 Οκτωβρίου 2022 – 26 Ιουνίου 2023
Το σύνολο κρητικής μουσικής θα πραγματοποιεί τις συναντήσεις του κάθε Δευτέρα, 17:00 – 19:00.

Κόστος: 30€/μήνα (+10€ εγγραφή).
Ειδική τιμή για μαθητές του ΚΕΜΦΑ: 15€/μήνα

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες:
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ. 210 3231164, ώρες 15:00-21:00,
ή μήνυμα στο filoi.laikon.organon@gmail.com

Ο Μανώλης Μπουνταλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, και κατάγεται από το Τυμπάκι Ηρακλείου. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αρχίζοντας, 9 χρονών, να μαθαίνει κρητική λύρα. Μαθήτευσε με τους Μανώλη Πυροβολάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη, Λεωνίδα Κλάδο και Σπύρο Σηφογιωργάκη. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Παλλήνης, όπου εκτός από κρητική λύρα, διδάχτηκε και πολίτικη λύρα δίπλα στον Στρατή Ψαραδέλλη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατεύθυνση Εθνομουσικολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τομέα της Εθνομουσικολογίας, μέσα από το Διατμηματικό ΠΜΣ – Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία του ίδιου τμήματος. Το πεδίο της έρευνάς του είναι η κρητική μουσική παράδοση, ενώ θέμα της διπλωματικής διατριβής του είναι «Η κρητική μουσική παράδοση του σήμερα, εθνομουσικολογική προσέγγιση της σύγχρονης κρητικής μουσικής σκηνής». Επίσης, είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής του Παναρμόνιου Ωδείου, με δάσκαλο τον Θεοφάνη Σουλακέλη, και διπλωματούχος Φυγής του Ωδείου Σ. Δημητρακόπουλος, με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Σκορδίλη. Παράλληλα, συνεχίζει τη προσωπική μελέτη του γύρω από τις αχλαδόσχημες λύρες, και τα όργανα που θεωρούνται ζυγιά της κρητικής λύρας.
Έχει διδάξει κρητική και πολίτικη λύρα στο Ωδείο Αθηνών (2012-15) και σε Συλλόγους Κρητών στην Αθήνα. Παράλληλα, συμμετείχε ως μέλος στο Μουσικό Σύνολο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Μαθητική Ορχήστρα Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Αθηνών και στην Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Ινστιτούτου Melody Spirit.

Είναι μέλος σε πολλά μουσικά σχήματα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, με συμμετοχή σε πανελλήνια και διεθνή φεστιβάλ, και έχει συνεργαστεί σε δισκογραφίες και συναυλίες με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως ο Χρίστος Τσιαμούλης, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά.

 

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/