Χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού ΚΕΜΦΑ

«Μα ‘γω για το χατήρι σας θα πω ένα τραγούδι»

Ομαδικά Σεμινάρια Παραδοσιακού Τραγουδιού
με την Ευαγγελία Χαλδαιάκη
στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης»
Διδακτική χρονιά 2023-2024

Συνεχίζονται για 32η διδακτική περίοδο στο ΚΕΜΦΑ τα ομαδικά σεμινάρια παραδοσιακού τραγουδιού, ως διαδοχή των αντίστοιχων μαθημάτων που πραγματοποιούνταν στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, με πρωτοδιδάξασα την αείμνηστη Δόμνα Σαμίου. Την επιμέλεια έχει για 10η συνεχή χρονιά η Ευαγγελία Χαλδαιάκη (https://www.kem-anogianakis.gr/paradosiako-tragoudi/)
Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μελετώνται τραγούδια κυρίως από τη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος είναι να ομογενοποιηθεί η ομαδική απόδοση των τραγουδιών που διδάσκονται (το ύφος, τα στολίδια, οι αναπνοές, κ.λπ.). Ως προς αυτά συζητιέται η θεματολογία τους, η τεχνική απόδοσής τους, που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, οι αφορμές δημιουργίας και αναπαραγωγής τους. Για τη συμμετοχή οι μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες.
Μέσα από τα σεμινάρια προκύπτει η χορωδία «Φοίβος Ανωγειανάκης», η οποία τραγουδά, συνοδευόμενη από μαθητές μουσικών οργάνων του ίδιου χώρου, σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός αυτού.

Διάρκεια σεμιναρίων: 6 Οκτωβρίου 2023 – 28 Ιουνίου 2024
Ημέρα & ώρα: Παρασκευή 18:30-19:30
Κόστος: 100€/τρίμηνο με προπληρωμή ή 120€/τρίμηνο (+10€ εγγραφή)
Ειδική τιμή για ανηλίκους: 75€/τρίμηνο με προπληρωμή ή 95€/τρίμηνο (+10€ εγγραφή)

Το πρώτο μάθημα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 18:30, είναι δωρεάν και αναγνωριστικό.

Πληροφορίες και εγγραφές:

Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος

Τηλ.: 210-3231164, καθημερινές 15.00-20.00

Η Ευαγγελία Χαλδαιάκη είναι απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και έχει δίπλωμα στη βυζαντινή μουσική. Διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ) από το 2013, ενώ συμμετάσχει τραγουδώντας σολιστικά σε συναυλίες, αλλά και σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις με τη χορωδία του ΚΕΜΦΑ. Είναι επίσης υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορική υπότροφος του Ελληνικού Ιδρύματος  Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Στη διατριβή της ασχολείται με τη δημοτική μουσική στις ελληνόφωνες και τουρκόφωνες μουσικές συλλογές της ύστερης οθωμανικής περιόδου, διερευνώντας τον λαϊκό πολιτισμό και τις διακοινοτικές σχέσεις της αναφερόμενης περιόδου. Έχει πτυχίο στις «Τουρκικές Σπουδές» από το ίδιο Τμήμα και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Λαογραφικές Σπουδές και τον Λαϊκό Πολιτισμό» από το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική της εργασία Ο Κ. Α. Ψάχος και η συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη ελληνικών δημοτικών τραγουδιών κυκλοφορήθηκε το 2018 από τις Εκδόσεις του Ωδείου Αθηνών-Edition Orpheus, ενώ για το ίδιο έργο έλαβε το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2018.

 

Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβου Ανωγειανάκη”
Ευριπίδου 18 & Αιόλου, 3ος όροφος
τηλ.: 210-3231164
e-mail:
filoi.laikon.organon@gmail.com
facebook: www.facebook.com/kemanogianakis/